Životi radnika ne smiju biti na kocki

Anita Janković-Rečević
Životi radnika ne smiju biti na kocki

Banjaluka - Život, zdravlje i očuvanje sposobnosti radnika od posebnog su značaja jer direktno utiču na privredni razvoj društva, a s ciljem smanjenja broja povreda na radu Srpska će u narednom periodu sagledati sve manjkavosti zakonskih propisa te predano raditi na povećanju svijesti poslodavaca i zaposlenih.

Istaknuto je to na konferenciji “Stanje i perspektive zaštite na radu u  Srpskoj”, koja je juče održana u Banjaluci povodom obilježavanja Svjetskog dana bezbjednosti i zdravlja na radu, a s ciljem ukazivanja na značaj zaštite na radnom mjestu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović rekao je da su najčešći razlozi povreda na radnom mjestu neprimjenjivanje mjera zaštite, nesprovođenje preventive i nedovoljna obuka radnika, ističući da je lani povrijeđen najveći broj radnika u posljednjih deset godina.

- Najviše stradalih je u oblasti građevinarstva, zbog čega ću u narednom periodu posjetiti građevinske firme kako bi bilo utvrđeno koji su razlozi povreda na gradilištima - rekao je Milunović.

On je naveo da je samo zdrav radnik koristan sebi, porodici i društvu, zbog čega će biti sagledani svi aspekti zaštite na radu i zakonodavni i institucionalni okviri, nakon čega će biti određeni pravci daljeg kretanja u toj oblasti kako bi bio smanjen broj povrijeđenih radnika.

- Cilj je da iz ove sfere kritičkim mišljenjem doprinesu boljem stanju u ovoj oblasti, a ministarstvo će potom sprovesti javnu raspravu o primjeni zakona. To će biti osnovni dokument na kojem će se zasnivati strategija zaštite na radu u Srpskoj za 2020. i 2021. godinu s ciljem bolje zaštite zdravlja radnika - rekao je Milunović.

Rukovodilac Odsjeka inspekcije rada u Inspektoratu RS Momčilo Đekanović kaže da RS ima dobre represivne mjere i da nema potrebe za pooštravanjem kazni.

- Propisane kazne kreću se od 2.500 do 15.000 KM za prekršaj, a inspektori imaju i ovlašćenja da privremeno zabrane rad na gradilištu ili drugom radnom mjestu do otklanjanja nepravilnosti koje dovedu do povreda. Neophodno je raditi na podizanju svijesti svih angažovanih u oblasti zaštite na radu da bismo zajedno unaprijedili stanje i to je bolji pravac nego strože represivne mjere - rekao je Đekanović.

Prema podacima Inspektorata RS, u posljednjih pet godina 48 radnika izgubilo je život na radnom mjestu, a samo u prva tri mjeseca ove godine njih pet, i to tri u građevinarstvu i dva u rudarstvu.

Predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS Dragana Vrabičić kaže da u slučajevima u kojima su građevinci smrtno stradali prošle i ove godine nisu utvrđeni propusti samih radnika, već isključivo poslodavaca jer je zatajila zaštita na radu.

- Radnici su propadali kroz krovove, padali sa neograđenih skela, što se ne smije dešavati. Ozbiljan problem je što inspekcija često na terenu  ne utvrdi nikakvu nepravilnost, što je nelogično. Kontrolni organi moraju bolje raditi svoj posao, rokovi za oklanjanje nepravilnosti moraju biti kraći, a primjena zakona može se očekivati samo ako poslodavci budu više udareni po džepu - rekla je Vrabičićeva.

Obaveze

U Inspektoratu RS ističu da bezbjedno radno mjesto mora biti prioritet i poslodavcima i radnicima.

- Poslodavci su obavezni da organizacijom i sprovođenjem mjera zaštite na radu osiguraju uslove za bezbjedan rad, a radnici da radne zadatke izvode na pravilan način koristeći odgovarajuću zaštitnu opremu. Dobra zaštita na radu povećava produktivnost i konkurentnost poslodavca te uspješnost ostvarivanja poslovnih ciljeva - rekli su u Inspektoratu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana