Животи радника не смију бити на коцки

Анита Јанковић-Речевић
Животи радника не смију бити на коцки

Бањалука - Живот, здравље и очување способности радника од посебног су значаја јер директно утичу на привредни развој друштва, а с циљем смањења броја повреда на раду Српска ће у наредном периоду сагледати све мањкавости законских прописа те предано радити на повећању свијести послодаваца и запослених.

Истакнуто је то на конференцији “Стање и перспективе заштите на раду у  Српској”, која је јуче одржана у Бањалуци поводом обиљежавања Свјетског дана безбједности и здравља на раду, а с циљем указивања на значај заштите на радном мјесту.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић рекао је да су најчешћи разлози повреда на радном мјесту непримјењивање мјера заштите, неспровођење превентиве и недовољна обука радника, истичући да је лани повријеђен највећи број радника у посљедњих десет година.

- Највише страдалих је у области грађевинарства, због чега ћу у наредном периоду посјетити грађевинске фирме како би било утврђено који су разлози повреда на градилиштима - рекао је Милуновић.

Он је навео да је само здрав радник користан себи, породици и друштву, због чега ће бити сагледани сви аспекти заштите на раду и законодавни и институционални оквири, након чега ће бити одређени правци даљег кретања у тој области како би био смањен број повријеђених радника.

- Циљ је да из ове сфере критичким мишљењем допринесу бољем стању у овој области, а министарство ће потом спровести јавну расправу о примјени закона. То ће бити основни документ на којем ће се заснивати стратегија заштите на раду у Српској за 2020. и 2021. годину с циљем боље заштите здравља радника - рекао је Милуновић.

Руководилац Одсјека инспекције рада у Инспекторату РС Момчило Ђекановић каже да РС има добре репресивне мјере и да нема потребе за пооштравањем казни.

- Прописане казне крећу се од 2.500 до 15.000 КМ за прекршај, а инспектори имају и овлашћења да привремено забране рад на градилишту или другом радном мјесту до отклањања неправилности које доведу до повреда. Неопходно је радити на подизању свијести свих ангажованих у области заштите на раду да бисмо заједно унаприједили стање и то је бољи правац него строже репресивне мјере - рекао је Ђекановић.

Према подацима Инспектората РС, у посљедњих пет година 48 радника изгубило је живот на радном мјесту, а само у прва три мјесеца ове године њих пет, и то три у грађевинарству и два у рударству.

Предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности РС Драгана Врабичић каже да у случајевима у којима су грађевинци смртно страдали прошле и ове године нису утврђени пропусти самих радника, већ искључиво послодаваца јер је затајила заштита на раду.

- Радници су пропадали кроз кровове, падали са неограђених скела, што се не смије дешавати. Озбиљан проблем је што инспекција често на терену  не утврди никакву неправилност, што је нелогично. Контролни органи морају боље радити свој посао, рокови за оклањање неправилности морају бити краћи, а примјена закона може се очекивати само ако послодавци буду више ударени по џепу - рекла је Врабичићева.

Обавезе

У Инспекторату РС истичу да безбједно радно мјесто мора бити приоритет и послодавцима и радницима.

- Послодавци су обавезни да организацијом и спровођењем мјера заштите на раду осигурају услове за безбједан рад, а радници да радне задатке изводе на правилан начин користећи одговарајућу заштитну опрему. Добра заштита на раду повећава продуктивност и конкурентност послодавца те успјешност остваривања пословних циљева - рекли су у Инспекторату РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана