Житопродукт и Житопека квалитетом пожњели медаље

Анита Јанковић
Житопродукт и Житопека квалитетом пожњели медаље

Бањалука - Брендови бањалучких предузећа из млинско-пекарске индустрије "Житопродукт" и "Житопека" апсолутни су побједници 84. међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, са којег су се вратили са 16 награда за квалитет производа.

"Житопродукт", који запошљава 73 радника у Бањалуци и Приједору, награђен је великом златном медаљом, а окитио се и са четири злата и једном бронзом. Њихово брашно Т-500 проглашено је шампионом групе производа.

Генерални директор "Житопродукта" Саша Урошевић каже да је њихово брашно Т-500 било најбољи производ који се појавио на сајму.

- У Новом Саду су били присутни млинови из БиХ, Хрватске, Македоније, Црне Горе и Србије и међу њима је "Житопродукт" апсолутни победник. Такође, за квалитет свих наших производа смо добили посебну плакету - рекао је Урошевић и додао да су и лани остварили запажен резултат у Новом Саду када су освојили три велике златне медаље за брашно Т-500, Т-400 и Т-400 пудер.

Осим што је вишеструко награђен за квалитет производног асортимана, "Житопродукт" је био и гост сајма јер је највећи увозник пшенице из Србије у регији. Тамошњим житарима су представљени као одговорна компанија на коју могу да рачунају у пласману својих производа.

Бањалучки млин са дугогодишњом традицијом од почетка године биљежи одличне пословне резултате у свим сегментима. Лани су били осми извозник брашна међу млиновима из БиХ, а ове године су преузели примат и запосјели прво мјесто. Брашно за сада извозе у Турску, Црну Гору и Словенију.

Захваљујући сталном расту и унапређењу пословања успјели су да подигну домаћу млинску индустрију, која је била пала на веома низак ниво.

- У плану нам је да и даље ширимо пословну мрежу, а обим производње смо повећали узевши у закуп млин у Приједору који није радио шест година. Ту смо запослили 25 радника. Два млина у Бишћанима и Омарској за нас раде услужно млевење - навео је Урошевић и додао да ове године планирају повећање броја радника.

Колико су озбиљни у намјерама да постану млин број један у региону говори чињеница да су за мање од пола године достигли прошлогодишњи обим производње.

- Оно што смо лани радили свих 12 месеци, сада смо урадили до 10. маја и план нам је да производњу у овој години подигнемо за два и по пута у односу на лањску - рекао је Урошевић и додао да су им приоритети да задрже квалитет и остану друштвено одговорна компанија, по чему су препознатљиви.

Велики успјех на новосадском пољопривредном сајму остварила је и "Житопека", чији су производи освојили рекордних десет медаља за квалитет.

- Прошле године смо такорећи стидљиво изашли на сајам са два производа и освојили злато и сребро, а ове године смо отишли са десет производа и освојили невјероватних пет великих златних медаља, четири злата и сребро, с тим да смо у категорији хљеба са хљебом векна сач апсолутни шампиони - рекла је директорица "Житопеке" Слађана Никић.

Освојене награде су признање за све што су годинама радили и потврда да иду у добром правцу.

- "Житопека" има 16 малопродајних објеката и велику индустријску пекару. Иако запошљавамо 300 радника, ове године нам је у плану да запослимо још стотинак и отворимо седам малопродајних објеката. Сада смо оријентисани на отварање пекара у Теслићу и Добоју, које би требало да почну са радом до краја јуна - навела је Никићева.

"Житопека" је тренутно са широком лепезом производа присутна у Бањалуци, Лакташима, Новој Тополи, Котор Варошу и Приједору. План је да у наредне три године стигну до броја од 50 малопродајних објеката, али на том путу морају ријешити прилично озбиљан проблем са недостатком радне снаге.

Нови производи и извоз

Пекарски производи из пекаре "Житопека" за сада су у продаји искључиво на тржишту РС, али је у плану извоз.

- Планирамо да до краја године покренемо производњу колача и посластица и тај пројекат је већ при крају. Тиме ће наша понуда бити обогаћена и за домаће и за инострано тржиште - каже Слађана Никић.

Враћање старог сјаја "Житопродукту"

"Житопродукт" је почео са радом давне 1948. године и некада је био највећи прерађивач пшенице и произвођач хљеба у Крајини.

- Након рата млин је био у стечају 12 година, фирма је поново основана 2012, а две године касније "Житопродукт" купује Славиша Крунић, који улаже у све сегменте пословања и постиже велике резултате. У 2013. години млели смо 2.000 тона, а ове године планирамо самлети више од 20.000 тона пшенице - каже Саша Урошевић.

Награде које је освојио "Житопродукт"

- пшенично бијело брашно Т-500 - велика златна медаља

- пшенично бијело брашно Т-400 - пудер - златна медаља

- пшенично интегрално брашно - бронзана медаља

- ражено интегрално брашно - златна медаља

- пшенично брашно Т-400 меко - златна медаља

- пшенично брашно Т-400 оштро - златна медаља

Награде које је освојила "Житопека"

- полубијели хљеб "житопродукт" 500 г - велика златна медаља

- хљеб испод сача 400 г - велика златна медаља

- спелтин мијешани хљеб 450 г - велика златна медаља

- јаско витал 450 г - велика златна медаља

- бундевин хљеб 550 г - велика златна медаља

- микс житарица 300 г - златна медаља

- кастел хљеб 500 г - златна медаља

- тост интегрални 400 г - златна медаља

- тост бијели 400 г - златна медаља

- хљеб од пет врста брашна 250 г - сребрна медаља

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана