Зимница скупља него икад

Маријана Миљић и дописници
Зимница скупља него икад

Бањалука - Домаћице које одлуче да припреме зимницу мораће да издвоје позамашну суму новца јер су на пијацама у РС цијене воћа и поврћа веће него икада.

На бањалучкој тржници кажу да је за килограм парадајза ове године потребно издвојити од једне до 2,5 КМ, док краставци коштају од 0,80 до 1,3 марке.

- Ове године у односу на прошлу поскупио је и купус јер је за килограм потребно издвојити од 0,8 до 1,3 КМ - казали су на тржници и додали да црвени лук кошта од 0,8 до 1,2 КМ.

Бањалучанка Мирјана Савић каже да за сада само разгледа цијене поврћа и воћа за зимницу.

- Већ сада размишљам чиме ћу да пуним тегле за зиму, али упркос цијенама нећу одустати - казала је Савићева.

Слична ситуација је и у другим општинама РС, гдје кажу да ће током зиме много мање људи уживати у укусима домаће туршије, киселог купуса, печене паприке, сока од парадајза или џемова. Домаћице у Приједору кажу да је за зимницу потребно право мало богатство, поготово за велике породице.

- Цијене поврћа су више него прошле године јер се паприка за ајвар не може наћи испод двије КМ. Килограм патлиџана кошта 0,80 КМ, а лани је цијена била 0,50 КМ - казали су на пијаци у Приједору и додали да је понуда за сада слаба због поплава које су преполовиле род у баштама у Поткозарју. Када су у питању џемови и мармеладе, сезона њихове припреме је у пуном јеку.

- Брескве коштају 2,5 КМ, кајсије од двије до три  КМ, док паковање од пола килограма купина кошта 1,5 КМ, малина 2,5 КМ, крушака двије КМ - казали су у Приједору.

На зеленој пијаци у Градишци продавци кажу да се цијене ове године нису пуно мијењале у односу на прошлу.

- Килограм ситних краставаца и парадајза кошта двије марке, а за килограм паприке потребно је 1,50 КМ, док се купус продаје за 0,80 КМ, а мрква и патлиџан за 1,50 КМ - казали су на пијаци. Домаћице у овој општини истичу да ће чекати да још мало падну цијене и да ће се одлучити за прављење зимнице јер, како кажу, готова је прескупа.

- Највише је поскупио парадајз, који се продаје по цијени од 1,80 до 2,50 марака за килограм, што је за марку више него лани. Поскупио је и краставац, који је сада око једне марке, док су и цијене паприке више од прошлогодишњих за 0,50 КМ - казали су на пијаци у Братунцу.

Многе домаћице тврде да је исплативије купити готову зимницу, али се квалитет ипак не може поредити.

- Поврће је ове године скупље од 0,50 до једне марке. Због поплаве и киша које су уништиле већину пољопривредних култура и због поскупљења домаћице одустају од припремања зимнице - рекла је Милица Митровић из Братунца.

Слаб род

Већина домаћинстава у србачкој општини приликом припреме зимнице користиће поврће које су сами узгајили.

- Раније сам трошила око 150 марака на припрему зимнице и имала сам свега, од мијешане салате до ајвара. У посљедње вријеме сам се окренула производњи, али због лошег времена ове године слабо је родио парадајз и црвена паприка па сам имала доста проблема, нарочито у припремању ајвара - рекла је Смиља Јанковић из Српца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана