Zgrada PMF-a blista poslije 86 godina

Anita Janković-Rečević
Zgrada PMF-a blista poslije 86 godina

Banjaluka - Zgrada Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Banjaluci zablistala je u petak u punom sjaju nakon 86 godina, zahvaljujući obnovi vrijednoj milion maraka s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti.

Rekonstrukcijom zgrade više od 1.400 studenata i profesora dobilo je veći komfor i bolje uslove rada, jer je PMF dobio novi krov, objekat je termički izolovan, zamijenjena je stolarija, rasvjeta i radijatorski ventili. Radovi su realizovani uz finansijsku podršku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, vlade Švedske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Ministarka za prostorno uređenje i građevinarstvo Srebrenka Golić kazala je da je Vlada RS u energetsko opremanje zgrade PMF-a uložila 600.000 maraka, a UNDP i Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Srpske 400.000 KM.

- Svi građevinski radovi su urađeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom, a najvažnije je to što je ovaj objekat sa fosilnih grijanja prešao na obnovljive izvore, zamjenom peći, čime će biti smanjena emisija ugljen-dioksida u atmosferu - rekla je Golićeva i dodala da je zgrada PMF-a izgrađena 1931. godine, te da je u njoj bila učiteljska škola. 

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu navela je da su stvoreni mnogo bolji uslovi za rad studenata.

- Fakultet će od sada moći da sredstva ušteđena na grijanju ulaže u obrazovanje i prirodne nauke - rekla je Sinanoglu.

Ona je navela da ovakvi projekti stvaraju nova radna mjesta u oblasti građevinarstva, instalacija, energetske opreme, odnosno u "zelenim poslovima" koji su budućnost zemlje.

Dekan PMF-a Goran Trbić kazao je da je realizacijom ovog projekta obezbijeđeno 50 odsto ušteda u energentima.

- Već ove godine su uštede mnogo veće nego što smo očekivali jer smo ugalj zamijenili peletom. Uštede bilježimo i u maju i junu jer trošimo manje električne energije - rekao je Trbić. 

Svečanosti povodom završetka projekta na banjalučkom PMF-u, koja je počela otkrivanjem ploče na glavnom ulazu, prisustvovao je i ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, koji je rekao da ovo ministarstvo radi i na obezbjeđivanju novca za izgradnju krova na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu. 

Svečanosti su prisustvovali i ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić, gradonačelnik Igor Radojičić, direktor Republičkog fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS Srđan Todorović, predstavnici UNDP-a BiH, profesori i studenti. Zgrada PMF-a u Banjaluci je 18.  objekat koji je do sada rekonstruisan u RS, a do kraja godine još šest objekata bi trebalo da dobije novo ruho. 

Bolnica i škola

Srebrenka Golić i Sezin Sinanoglu potpisale su u petak i sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta energetske efikasnosti u Univerzitetskoj bolnici Foča i Osnovnoj školi "Mladen Stojanović" u Laktašima.

- Kompletnu energetsku opremljenost u Bolnici Foča i na objektu osnovne škole u Laktašima finansiraće Vlada RS, dok će mašinski dio sufinansirati UNDP sa 2,2 miliona KM - rekla je Golićeva i navela da je Vlada RS već obezbijedila oko četiri miliona maraka za Bolnicu u Foči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana