Ženski zatvor sve tješnji

nezavisne.com
Ženski zatvor sve tješnji

Banjaluka, Istočno Sarajevo - U jedinom zatvoru za žene u Republici Srpskoj, u Kazneno-popravnom zavodu u Istočnom Sarajevu, postoji potreba za povećanjem smještajnog kapaciteta s obzirom na trend blagog rasta broja zatvorenica koje upućuju iza rešetaka.

Vukašin Crnjak, direktor ovog kazneno-popravnog zavoda, kaže da se u odjeljenju za izvršenje kazne zatvora za žene trenutno nalaze 22 zatvorenice, ali da taj broj varira.

“Poznato je da posljednjih godina raste broj žena u zatvorima u Evropi i svijetu, ali uprkos tome one su i dalje manjinska grupacija među zatvorskom populacijom.

Istraživanja pokazuju da je broj žena od tri do deset odsto među ukupnom zatvorskom populacijom”, rekao je Crnjak za “Nezavisne”.

On dodaje da su zatvori ranije bili dizajnirani imajući u vidu muškarce, a ne žene.

“Objekat u Istočnom Sarajevu u koji su smještene zatvorenice izgrađen je 2012. godine, po veoma visokim standardima koji odgovaraju posebnim potrebama žena. Objekat, osim soba za smještaj, ima i svoju čajnu kuhinju, dnevni boravak, prostorije za posjete, prostoriju za trudnice i porodilje, te veliki krug za boravak na svježem vazduhu sa sportskim terenima”, kaže Crnjak.

Smještajni kapacitet ovog zatvora je 25 žena.

“S obzirom na trend blagog rasta broja zatvorenica u Istočnom Sarajevu, planirano je proširenje objekta, koje će, nadam se, biti iduće godine, u saglasnosti sa Ministarstvom pravde RS. Time bismo omogućili još veći kvalitet njihovog života i tretmana u zavodu”, rekao je Crnjak.

On je pojasnio da zatvorenice imaju čitav tretmanski niz aktivnosti koje se sprovode nad njima poput obrazovanja, sportskih aktivnosti i slično.

Crnjak ističe da je procentualno veliki broj žena koje izdržavaju kaznu zatvora zbog najtežeg krivičnog djela - ubistva.

“Zbog tog krivičnog djela na izdržavanju kazne se nalazi njih oko 50 odsto. Žena sa najdužom kaznom u ovom trenutku zbog nekog krivičnog djela osuđena je na 15 godina zatvora”, rekao je Crnjak.

Da postoji potreba za uvećanjem postojećih kapaciteta za izvršenje kazne zatvora za zatvorenice u RS kažu i u Ministarstvu pravde RS.

“Postoji potreba za uvećanjem kapaciteta i u toku su pregovori kako bi se riješilo ovo pitanje te stvorili uslovi za proširenje, a koje će biti prilagođeno vrsti i stepenu posebnih potreba ove osuđeničke kategorije, poštujući odredbe Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija RS i međunarodne standarde koji regulišu oblast krivičnih sankcija”, rekli su u ovom ministarstvu.

Oni kažu da postojeći smještajni kapaciteti za zatvorenike, maloljetnike na izvršenju vaspitne mjere upućivanja u vaspitno-popravni dom, maloljetnike na izvršenju maloljetničkog zatvora i pritvorenike na izvršenju mjere pritvora zadovoljavaju potrebe RS.

“U kazneno-popravnim ustanovama u RS trenutno se nalazi ukupno 791 lice, od navedenog broja 691 lice se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, dok mjeru pritvora izvršava 100 lica”, rekli su u Ministarstvu pravde RS.

U RS ima ukupno šest kazneno-popravnih zavoda: u Foči, Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Doboju i Trebinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana