Жене у БиХ од 15. јула раде бесплатно

Д. О.
Жене у БиХ од 15. јула раде бесплатно

Бањалука - Истраживање о висини зарада мушкараца и жена у Европи показало је да жене у БиХ већ од 15. јула, ако се упореди њихова са зарадом мушкараца, почињу да "раде бесплатно".

Резултати истраживања агенције "Експерт маркет" показало је да је у БиХ зарада мушкараца већа за 46 одсто него зарада жена, чиме се БиХ директно сврстала на посљедње, 40. мјесто у овом истраживању.

Резултати до којих је "Експерт маркет" дошао показали су да је потребно још много радити како би се постигла равноправност полова. Жене у европским земљама у просјеку зарађују 17 одсто мање од мушкараца.

У Словенији жене зарађују 3,2 одсто мање од мушкараца. Према томе, оне ће почети да "раде бесплатно" тек од 18. децембра. Када су у питању остале земље бивше Југославије, најбоља ситуација је у Хрватској која се налази на шестом мјесту гдје жене зарађују 7,4 одсто мање. Жене ће код њих почети да "раде бесплатно" од 3. децембра.

Србија је на 10. мјесту са 11 одсто мањим зарадама жена, Македонија на 27. мјесту са 18 одсто, док података за Црну Гору нема.

Агенција "Експерт маркет" тврди да би до једнакости у зарађивању могло доћи тек 2069. године.

Осим што су мање плаћене за исти посао, извјештај Свјетског економског форума за 2016. годину показује да жене сваког дана раде 50 минута дуже него мушкарци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана