Жене до сада биле мање или никако обухваћене буџетом

Жене до сада биле мање или никако обухваћене буџетом 20.12.2017 20:04 | Срна

Сарајево - Предсједавајући Комисије за остваривање равноправности полова Представничког дома парламента БиХ Мирсад Исаковић рекао је да су жене до сада биле мање или никако обухваћене буџетом, због чега се мали дио средстава издваја за нова радна мјеста за жене, њихову едукацију, као и за породиље, вантјелесну оплодњу или изградњу сигурних кућа.

Исаковић је, на данашњој тематској сједница у Сарајеву под називом „Како до родно одговорног буџета: улога парламената“, истакао да је важно да се у процесу доношења буџета на свим нивоима власти воде јавне расправе, да би жене могле да укажу на проблеме са којима се сусрећу, те затраже средства у буџету за рјешавање тих проблема, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.


„Истовремено, институције власти у БиХ морају да ураде свој дио посла и да, доношењем одговарајућих закона, уреде питање родно осјетљивог буџетирања, првенствено имајући у виду обавезе БиХ у процесу европских интеграција“, нагласио је Исаковић.

Оцјењујући да су у БиХ направљени значајни помаци у вези са родно одговорним буџетирањем, представник Агенције за равноправност полова Министарства за људска права и избјеглице БиХ Кика Бабић Светлин навела је да институције на различитим нивоима власти у БиХ већ сачињавају и средњорочне програме рада који морају бити усклађени са родно одговорним буџетирањем.

Шеф Канцеларије „УН жене“ у БиХ Дејвид Сандерс истакао је да је рјешавање питања родно одговорног буџетирања веома важно на европском путу БиХ.

Према његовим ријечима, на представницима законодавне власти је одговорност у вођењу исправне политике, а на представницима извршне власти да испуњавају своје обавезе у вези са родним буџетирањем.

На тематској сједници, којој су присуствовали представници министарстава задужених за реализацију џендер акционог плана БиХ, те младе активисткиње које раде на пројектима невладиних организација за јачање активизма жена у локалним заједницама, представљен је и пројекат под називом „Јачање родно одговорног буџета на нивоу институција БиХ“, који спроводи Агенција за равноправност полова Министарства за људска права и избјеглице БиХ, уз подршку Канцеларије УН жене у БиХ.

Тематску сједницу организовала је Комисија за остваривање равноправности полова, у сарадњи са Агенцијом за равноправност полова и уз подршку Канцеларије „УН жене“ у БиХ.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица