Жељезнице РС коначно враћају дугове према радницима

nezavisne.com
Жељезнице РС коначно враћају дугове према радницима

Бањалука - "Жељезнице РС" већ од идућег понедјељка неће имати дуговања према својим радницима, након што буде завршена исплата дугова према њима од средстава из прве транше кредита Свјетске банке, потврдио је данас за "Независне" Јеленко Добраш, предсједник Синдиката жељезничара РС.

Наиме, исплата средстава из прве транше кредита Свјетске банке за реструктурисање "Жељезница РС" (26,5 милиона евра) почела је у уторак, с обзиром на то да је тада завршена процедура овјере картона депонованих потписа, чиме су испуњени сви услови за плаћање, а почетак исплате дуговања према радницима најављен је за данас.

"Од данас почиње исплата дуговања према 2.100 радника, а у петак и понедјељак ће бити исплата за још 400 њих, тако да би већ од понедјељка требало да буду исплаћена дуговања према свим тренутно запосленим радницима на Жељезницама РС", нагласио је Добраш.

Када је у питању исплата камата, према радницима који су тужили предузеће, и оне ће, истиче Добраш, бити исплаћене, али нешто касније.

"Адвокат прво мора провјерити исправност, дуговања по основу камата, али и та дуговања ће свакако бити исплаћена", казао је Добраш.

Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката РС, истакао је да ће преостала дуговања према радницима предузећа бити исплаћена, али да то неће у потпуности ријешити проблеме радника.

"'Жељезнице' имају шири спектар проблема, али треба радити на рјешавању те проблематике. Од новог састава Владе РС очекујемо да ће предузети конкретне кораке у рјешавању проблема радника 'Жељезница РС'", рекао је Тепавчевић.

Нагласио је да је већ у првом контакту, Радован Вишковић, мандатар за састав нове Владе РС, позвао социјалне партнере на састанак у петак, тако да ће, како каже, присуствовати консултацијама, те искористити прилику да разговарају о проблематици.

Како су раније саопштили у "Жељезницама РС", средства из транше Свјетске банке намијењена су за измиривање обавеза за порезе и доприносе и исплату дуговања према радницима.

Истакли су да је у уторак извршена уплата дуговања према Пореској управи, по репрограмима, а данас почиње исплата дуговања према радницима, као и према Пореској управи за износ дуговања који није репрограмиран.

Појаснили су да ће се исплате дуговања према радницима вршити на начин да прво буду исплаћени запослени према којима су дуговања најнижа, како би се већ у првом кораку обухватио што већи број радника и испунили услови које је поставила Свјетска банка.

Навели су да ће, након исплате дуговања свим тренутно запосленим радницима, дуговања према бившим радницима бити измиривана по истим критеријумима.

Додали су да је Управа овакав став заузела према препорукама Свјетске банке, поштујући економске критеријуме и фер однос према свим радницима, како би се сва средства за измирење дуговања могла повући у двије транше кредита, односно што је прије могуће.

Подсјећања ради, радници "Жељезница РС" прошле године су штрајковали и глађу тражећи исплату свих заостатака према радницима, повећање плата, уплаћивање дуговања на основу судских пресуда, као и потписивање колективног уговора. Ове године одржано је неколико протеста упозорења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана