Željezničari dobili martovsku platu

M. Mi.
Željezničari dobili martovsku platu

Banjaluka - Radnicima "Željeznica RS" (ŽRS) juče je isplaćena plata za mart, čime je ispunjeno obećanje uprave preduzeća dato prošle sedmice.

Zaposlenima je prošle sedmice isplaćen i jedan topli obrok, a isplata plate za mart do kraja ove sedmice bila je uslov za odustajanje od protesta željezničara u Banjaluci.

U "Željeznicama RS" naglasili su da su uspjeli da isplate platu iz sopstvenih prihoda, a ne grantova Vlade RS.

Radnici napominju da im pored plate za mart preduzeće duguje i novac za topli obrok i prevoz.

- Nadamo se da će u idućem periodu biti izmirena i dugovanja Vlade RS, jer jedino na taj način biće postignuta redovnost u isplati plata, ali i ostalih naknada zaposlenima - rekao je predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS Zlatko Marin.

Među zahtjevima radnika su i smjena direktora ŽRS Dragana Savanovića, kao i pokretanje odgovornosti za bivše direktore koji su, kako smatraju radnici, uništili ovo preduzeće.

"Željeznicama" prijeti i blokada računa, a u Poreskoj upravi RS (PURS) kazali su da ovo preduzeće za poreze i doprinose duguje 5,57 miliona maraka.

- Račun ŽRS još nije blokiran, jer čekamo zaključke Vlade RS - kazali su u PURS-u.

ŽRS prošlu godinu su završile sa gubitkom od 25,1 milion maraka, što je 42 odsto veći minus od planiranog. Preduzeće je negativno poslovalo i u 2014. godini,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana