Здравствени радници у Кантону Сарајево ступили у штрајк

Срна
Здравствени радници у Кантону Сарајево ступили у штрајк

Сарајево - Здравствени радници - чланови Синдиката радника у здравству Кантона Сарајево ступили су јутрос у генерални штрајк који ће, како су најавили, трајати до коначног испуњења њихових захтјева.

Главни захтјев Синдиката јесте да не буде промјене коефицијента, а да се повећа цијена сатнице, преносе федерални медији.


"Заступамо став да се у овом тренутку не мијењају коефицијенти, него да дизањем сатнице покушамо да поправимо социјални статус свих запослених у здравству Кантона Сарајево. Разговарали смо и о радној седмици, законодавац је рекао 40 сати и то не мијењамо", рекао је предсједник Синдиката радника у здравству Кантона Сарајево Едо Селимић.

Према његовим ријечима, синдикат се бори да свима једнако повећа цијену сатнице, те да ће тек након тога наставити разговоре о коефицијентима.

Тренутно цијена сатнице здравствених радника у Кантону Сарајево износи 2,31, а они траже да се повећа на 2,75 КМ.

Здравствени радници раде по 37,5 сати седмично, а законодавац и Закон о раду прописују 40 сати.

Из Синдиката радника у здравству Кантона Сарајево нагласили су да ће у вријеме штрајка радити све ургентне интервенције.

Данашњи штрајк неће подржати преостала два синдиката здравствених радника, која дјелују на подручју Кантона Сарајево – Самостални струковни синдикат доктора медицине и стоматологије, те Синдикат запослених Клиничког центра Универзитета у Сарајеву.

Одлука о обустави рада донесена је 26. септембра након што су вишемјесечни преговори са послодавцима завршени без резултата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана