Здравствена установа из Бијељине објавила до сада невиђен конкурс: Нуде посао за који није потребна веза

Драгана Келеч
Здравствена установа из Бијељине објавила до сада невиђен конкурс: Нуде посао за који није потребна веза

Бањалука - Нема никакве партијске, а ни родбинске везе. Приватник сам и једино што желим јесте да се неко пријави на конкурс и испуни потребне услове како би завршио специјализацију из медицине рада и наставио да ради у нашој ординацији.

Тим ријечима директор специјалистичке амбуланте медицине рада "Medical" у Бијељини др Винко Ђурић објашњава зашто је његова установа у позиву за додјелу специјализације објавила до сада невиђену реченицу.

У конкурсу који је јуче освануо у "Гласу Српске", уз наведене услове које кандидати треба да испуне, пажњу је привукла и једна нетипична реченица: "Овај конкурс није намјештен". То је написано великим словима и са узвичником на крају.

- Објавио сам овакав конкурс због цјелокупне ситуације у земљи и окружењу, гдје сви мисле да се ништа не може добити без добре везе или уз помоћ партије - објашњава Ђурић.

За све конкурсе, каже, углавном и влада мишљење да су објављени само формално и намијењени за људе који су већ у радном односу или им је обећан посао. Због тога се досјетио да на овај начин разбије те предрасуде и покуша да привуче потенцијалне кандидате.

- Компетенције и способности ће пресудити, а не тамо нека веза - рекао је Ђурић.

Он је истакао да овај конкурс за додјелу специјализације из области медицине рада није за његовог сина, као што појединци вјероватно мисле.

- Мој син је завршио специјализацију из интерне медицине и овај конкурс га заиста не интересује - казао је Ђурић.

Социолог Иван Шијаковић каже да постоји устаљено мишљење у друштву да су готово сви конкурси намјештени и да не треба чудити ако се понекад појаве и овакви или слични садржаји у њима.

- Породичне, кумовске и партијске везе су већ одавно, нажалост, најсигурнији пут до добијања посла и зато се и појављује апсурд да морате ставити у конкурс да није намјештен да бисте дошли до потенцијалних кандидата - истакао је Шијаковић.

Нико се није јавио

Винко Ђурић је рекао да је исти конкурс расписао и крајем прошле године, али се нико на њега није пријавио.

- Вјероватно су људи мислили да је објављен за мог сина или неког кога познајем, па се нико није ни јавио. Зато сам сада одлучио свима ставити до знања да није намјештен и ако желе конкурисати, да то учине - објашњава Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана