Здравствена инспекција чешља апотеке у РС

nezavisne.com
Здравствена инспекција чешља апотеке у РС

Бањалука - Раптен К, аналгин 500 мг, бруфен 400 мг, раптен дуо и хлорамфеникол само су неки од лијекова на којима је назначено да се издају уз љекарски рецепт, а ипак су се могли купити без рецепта у апотекама. Међутим, како "Независне" сазнају, контроле ће бити ригорозније, а здравствена инспекција има циљ да у потпуности искоријени појаву неправилног прописивања и издавања лијекова.

Због тога су и послали допис домовима здравља у РС, Комори доктора медицине, Фармацеутској комори, као и Комори доктора стоматологије да је дошло до измјена Правилника о условима прописивања и издавања лијека.

"Овим правилником дефинисани су услови прописивања и издавања лијекова на рецепт. Дио правилника се односи на обавезе доктора, а дио на обавезе магистара фармације. Лијекове у чијем упутству је наведено да се издају на љекарски рецепт може издати само магистар фармације у апотеци, на основу рецепта доктора медицине или доктора стоматологије. Инспектори провјеравају, између осталог, и да ли се поштује режим издавања лијекова на рецепт", кажу у Инспекторату РС и наводе да ће у сваком случају када утврде да рецепт није одговарајући изрицати новчану казну доктору који га је прописао, односно магистру фармације који је лијек издао.

У случају да без рецепта изда лијек који је на режиму издавања на рецепт, Законом о апотекарској дјелатности прописана је казна у износу од 3.000 до 15.000 за правно лице, 1.000 до 3.000 за одговорно лице и за магистра фармације у износу од 500 до 1.500 КМ. Такође, како наводе у Инспекторату РС, у овом случају магистру фармације пријети и мјера одузимања лиценце за обављање дјелатности.

У Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ кажу да је на сваком лијеку јасно прописан начин издавања, те да су апотеке биле дужне да се придржавају тога, међутим уколико су их неке апотеке издавале без рецепта, то је било непоштивање прописа.

Како су нам рекли у апотекама, није тајна да су неке лијекове који се свакодневно купују попут бруфена, раптена дуо или аналгина издавали без рецепта јер у томе нису видјели никакву опасност по здравље, док су лијекове за притисак или неку другу терапију издавали искључиво на рецепт...

"Посебно ако се ради о антибиотским лијековима, они су морали имати рецепт. Имамо неке најаве да ће све морати бити боље регулисано и ригорозније када су у питању ти, да тако кажемо, лијекови који су у свакодневној употреби, а назначено је да иду на рецепт, али још нисмо конкретно обавијештени", кажу у једној бањалучкој апотеци.

У још неколико апотека потврдили су да ће доћи до одређених промјена када је у питању издавање јачих лијекова, али нису прецизирали детаље.

"Они лијекови који имају режим издавања на рецепт пацијентима се издају искључиво уз рецепт доктора медицине или доктора стоматологије, без обзира на то да ли лијек плаћа пацијент или трошкове издавања сноси Фонд здравственог осигурања. То се односи искључиво на лијекове гдје је јасно дефинисано да се лијек издаје на рецепт", кажу из "Моје апотеке".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана