Zdrave namirnice nisu veći trošak za vrtiće

Danijela Stokanić
Zdrave namirnice nisu veći trošak za vrtiće

Banjaluka - Uvođenje novih namirnica u ishranu djece u vrtićima ne bi trebalo da iziskuje dodatni novac, jer će izmjenom pravilnika o jelovniku mališani jesti isključivo domaće proizvode, koje nisu ništa skuplje od drugih, naprotiv.

Rekli su to u Ministarstvu prosvjete i kulture RS nakon što su vlasnici privatnih vrtića, zbog izmjene pravilnika o jelovniku, najavili poskupljenje cijene boravka djece i do 30 odsto. Kao argument za poskupljenje naveli su da će zbog novog jelovnika morati nabavljati namirnice i začine koje nisu do sada koristili, ali i angažovati dodatnu radnu snagu i preuređivati kuhinje.

U Ministarstvu kažu da je imperativ u ishrani mališana izbacivanje štetnih namirnica iz industrijske proizvodnje, čija nutritivna vrijednost nije zadovoljavajuća.

- Te namirnice su često skuplje od žitarica, voća i povrća, koji bi trebalo, prema novim standardima i normativi u ishrani u predškolskim ustanovama, da dominiraju jelovnicima u predškolskim ustanovama - rekli su u Ministarstvu.

Osim toga, dodaju, radna verzija pravilnika je bila dostupna svima, te, u skladu sa tim, dostavljeni su određeni prijedlozi i sugestije.

- Riječ je o primjedbama pristiglim iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova grada Banjaluka i jedne javne predškolske ustanove, koje su uvrštene u konačnu verziju pravilnika. Takođe, pravilnikom o pedagoškim standardima i normativima propisani su uslovi koje treba da ispunjavaju sve predškolske ustanove, u pogledu prostora i opreme kuhinje u njihovom sastavu.

- Za svaku ustanovu koja dobije rješenje za početak rada podrazumijeva se da ispunjava sve te uslove. Ovako opremljene kuhinje svakako zadovoljavaju pripremu hrane i prema novim standardima i normativima za planiranje jelovnika i ne bi smjelo da iziskuju nikakva dodatna ulaganja - kategorični su u Ministarstvu.

U svemu ovom, naglasili su u Ministarstvu, potrebno je samo drugačije planiranje prilikom nabavke namirnica i više posvećenosti prilikom pripreme obroka.

Majka trogodišnjaka koji pohađa jedan od privatnih vrtića u Banjaluci Dragana Jelić, koja svom sinu daje isključivo zdravu hranu, sličnu novom jelovniku za predškolske ustanove, kaže da nema govora o tome da takva hrana košta više.

- Novi jelovnik u vrtićima mi se baš sviđa. Pouzdano tvrdim da su namirnice za novi jelovnik mnogo jeftinije nego što mnogi misle - rekla je Jelićeva.

Zdravlje

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da je osnovna vodilja pri izradi novih jelovnika bila da se u vrtićima poslužuje pravilna i uravnotežena hrana, koja je bitan preduslov za pravilan rast, razvoj, očuvanje i unapređivanje zdravlja djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana