Здраве намирнице нису већи трошак за вртиће

Данијела Стоканић
Здраве намирнице нису већи трошак за вртиће

Бањалука - Увођење нових намирница у исхрану дјеце у вртићима не би требало да изискује додатни новац, јер ће измјеном правилника о јеловнику малишани јести искључиво домаће производе, које нису ништа скупље од других, напротив.

Рекли су то у Министарству просвјете и културе РС након што су власници приватних вртића, због измјене правилника о јеловнику, најавили поскупљење цијене боравка дјеце и до 30 одсто. Као аргумент за поскупљење навели су да ће због новог јеловника морати набављати намирнице и зачине које нису до сада користили, али и ангажовати додатну радну снагу и преуређивати кухиње.

У Министарству кажу да је императив у исхрани малишана избацивање штетних намирница из индустријске производње, чија нутритивна вриједност није задовољавајућа.

- Те намирнице су често скупље од житарица, воћа и поврћа, који би требало, према новим стандардима и нормативи у исхрани у предшколским установама, да доминирају јеловницима у предшколским установама - рекли су у Министарству.

Осим тога, додају, радна верзија правилника је била доступна свима, те, у складу са тим, достављени су одређени приједлози и сугестије.

- Ријеч је о примједбама пристиглим из Удружења приватних предшколских установа града Бањалука и једне јавне предшколске установе, које су уврштене у коначну верзију правилника. Такође, правилником о педагошким стандардима и нормативима прописани су услови које треба да испуњавају све предшколске установе, у погледу простора и опреме кухиње у њиховом саставу.

- За сваку установу која добије рјешење за почетак рада подразумијева се да испуњава све те услове. Овако опремљене кухиње свакако задовољавају припрему хране и према новим стандардима и нормативима за планирање јеловника и не би смјело да изискују никаква додатна улагања - категорични су у Министарству.

У свему овом, нагласили су у Министарству, потребно је само другачије планирање приликом набавке намирница и више посвећености приликом припреме оброка.

Мајка трогодишњака који похађа један од приватних вртића у Бањалуци Драгана Јелић, која свом сину даје искључиво здраву храну, сличну новом јеловнику за предшколске установе, каже да нема говора о томе да таква храна кошта више.

- Нови јеловник у вртићима ми се баш свиђа. Поуздано тврдим да су намирнице за нови јеловник много јефтиније него што многи мисле - рекла је Јелићева.

Здравље

Из Министарства просвјете поручују да је основна водиља при изради нових јеловника била да се у вртићима послужује правилна и уравнотежена храна, која је битан предуслов за правилан раст, развој, очување и унапређивање здравља дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана