Због несташице поскупио шаран у РС

nezavisne.com
Због несташице поскупио шаран у РС

Бањалука, Бијељина - Производња рибе у РС смањила се у протеклих неколико година скоро за пола, што се одразило и на цијену, а осиромашене су и посне трпезе, које су актуелне у овом периоду.

 

Како сазнајемо из рибарница, шарана је по килограму прошле године коштао седам марака, а сада је девет.

„Да је рибљи фонд знатно смањен види се по томе да је у 2009. години произведено 4.400 тона рибе, а 2016. године свега 2.700 тона“, истакао је за „Независне“ Славко Стевановић, секретар Удружења за пољопривреду, рибарство, водопривреду, прехрамбену и дуванску индустрију, које дјелује у оквиру Привредне коморе РС.

Према његовим ријечима, нарочито је евидентан пад производње шарана, која је у 2009. години износила 2.800 тона, а у 2016, како каже, свега 970 тона.

У бијељинској рибарници „Жељко“ казали су да је смањење рибљег фонда евидентно.

„Вјероватно рибњаци нису порибљавани, а и суша у току ове године је сигурно допринијела да се производња рибе смањи“, истичу у овој рибарници.

У „Тропиц рибарству“ казали су да је несташица шарана умногоме допринијела несташици осталих врста рибе на тржишту.

„Евидентан је недостатак шарана и пораст његове цијене. Усљед недостатка шарана становништво се одлучује на друге врсте рибе, чије количине логично не могу да подмире све потребе и јавља се несташица на тржишту“, истакли су у „Тропиц рибарству“ и додали да Хрватска и Србија не могу да подмире драстично смањење производње у домаћим рибњацима.

У бањалучкој рибарници „Сирена-фисх“ казали су да су овог пута успјели да се изборе, те да су рибе имали довољно, али осцилације у цијенама су им, како кажу, донијеле одређене проблеме.

„Ако ми неко наручи шарана за славу мјесец дана прије, ја више не могу да мијењам цијену, а добављачи често подигну цијену ове рибу, па нам то ствара проблеме и иде нам на штету“, казали су у овој рибарници.

Према подацима Завода за статистику, увоз рибе у РС је у 2012. износио 2.793.000 КМ, да би у 2016. години тај износ порастао на 4.691.000 КМ.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС казали су да према њиховим подацима с терена генерално не влада несташица рибе.

„Тачно је да већ дуже вријеме влада смањена понуда шарана у односу на потражњу становништва“, истакли су у Министарству и додали да су у 2017. години планирана средства у износу од 80.000 КМ за узгој конзумног шарана и млађи шарана.

Марија С. из Градишке казала је да је рибу за пост и посне славе све теже наћи, посебно кад су потребне велике количине.

„Лутрија је наћи шарана у рибарници, а када га и нађем цијена му је висока. Како је понуда шарана слабија тако људи узимају другу рибу, па када је пост доћи до квалитетне рибе је права срећа“, рекла је Марија С.

Цјеновник рибе (по килограму)

Пастрмка очишћена................10 КМ

Шаран.....................................9 КМ

Ослић плави...............................6 - 6,50 КМ

Ослић бијели..............................5,50 КМ

Тостолобик..............................5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана