Због акциза под лупом инспектора и плин за домаћинства

ATV
Због акциза под лупом инспектора и плин за домаћинства

Бањалука - Због новог закона о акцизама, од првог фебруара ауто гас поскупљује за око 45 фенинга. Возачима који су због уштеде на моторе уградили плински погон од сада ће се наплаћивати двије путарине по 20 фенинга, а остају ослобођени акцизе за буџетску потрошњу.

Ипак, цијене скачу за 50 одсто, па се инспектори плаше малверзација. На гас за кућну употребу се не плаћа путарина, па ће крајњи корисници бити под посебним надзором.

На тржишту гаса окрене се око 180 милиона марака, па сад када се уводе акцизе многи страхују од милионских пореских утаја. Припазите добро упозорава инспекторе и народни посланик Војин Митровић, који се и сам бави тим послом. Каже да се и даље на пумпама плин сипа у боце и да увозници ту имају доста простора за малверзације.

"Да увозници то прикажу као да је то продато за домаћинство а да ови овамо то на неки начин сакрију. Постоји постоји могућчност али све се може исконтролисати као и за вајт шпирит, керозин и слично”, рекао је посланик СНСД-а у НСРС Војим Митровић.

Вајт шпирит и друга базна уља која се користе за прављење лажног горива такође ће бити под посебним надзором кажу у управи јер раст пореза подстиче црно тржиште. Што се тиче гаса увели су посебан документ па ће увозник већ на самој граници морати да каже за шта ће га користити. Уз царинску декларацију попуњаваће и посебну изјаву о намјени гаса, а да ли ће то испоштовати инспектори ће контролисати свим расположивим снагама.

"Поред управе ту су и ентитетске инспекције које ће свакако вршити контроле када је у питању намјена гаса који се користи првенствено за домаћинства.А исто тако морам рећи да сви они увозници који се баве на велико увозом гаса у Босну и Херцеговину и који тек тај гас дистрибуишу даље и не знају крајњу намјену тог гаса на такав гас ће свакако бити обраћуната путарина”, рекао је портпарол УИО Ратко Ковачевић.

У управи за индиректно опорезивање већ раде пуном паром јер од првог фебруара поскупљују и плин и гориво. До краја мјесеца сви власници пумпи морају пописати стање и доставити Управи за индиректно опорезивање.

Инспектори ће контролисати да не дође до замјене дизела лож уљем, спремају спискове возача који користе плин, а пратиће и потрошњу плина за кућну употребу. Све то како би спријечили да новац од повећања акциза умјесто на посебном рачуну за изградњу путева, заврши на црном тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана