Завршетак друге дионице ауто-пута “9. јануар” у другој половини августа

Срна
Завршетак друге дионице ауто-пута “9. јануар” у другој половини августа

Пуштање у саобраћај завршне дионице ауто-пута “9. јануар” Бањалука-Прњавор у дужини од 25 километара очекује се у другој половини августа, рекао је министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Трнинић је током посјете градилишту у Друговићима истакао да радови напредују солидно, да извођач ради квалитетно и пуним интензитетом.

- Све је по плану. Надам се да ћемо крајем августа успјети да поклонимо грађанима Републике Српске једну модерну дионицу ауто-пута која се спаја са већ постојећим ауто-путем према Градишци. Надам се да ћемо паралелно с тим имати и задовољство да распишемо тендер за изградњу моста на Сави након чега ће Република Српска, што се тиче инфраструктуре, изгледати другачије - рекао је он.

Трнинић је подсјетио да ће укупна вриједност ауто-пута “9. јануар”, по окончању свих радова, бити око 402 милиона евра.

Ресорни министар је најавио да ће у петак, 6. јула, у Софији бити одржан самит са кинеским партнерима, током којег би требало да буде потписан споразум о изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор у дужини од 42 километра, као и одређени споразуми за ауто-пут Вукосавље-Брчко и наставак изградње Коридора “Пет це”.

- То је нешто сасвим позитивно. Задовољство је што радови напредују овим интензитетом и што Република Српска са својим капацитетима, који су релативно мали, успијева овако значајне и скупе инфраструктурне пројекте да успјешно гради - нагласио је Трнинић.

Градилиште у Друговићима посјетио је и директор Јавног предузећа “Ауто-путеви Републике Српске” Душан Топић, који је истакао да су на више од 20 километара завршне дионице постављена два слоја асфалта и да је почело постављање завршног, трећег слоја.

- На преосталих пет километара имамо још завршних радова на изградњи насипа и два објекта - подвожњака у Околици, општина Прњавор, и малог тунела у Поточанима. Осим тога, остају завршни радови на постављању одбојне и заштитне ограде, букобрана, вертикалне, хоризонталне и електронске сигнализације - појаснио је Топић.

Говорећи о систему наплате путарине, Топић је рекао да би систем на цијелом ауто-путу у дужини од 72 километра требало затворити и објединити са системом у Јакуповцима.

- Још не можемо затворити и дио до Градишке. Он ће остати отворен док се не заврше пројекти изградње наплатних кућица и набавке система за тај дио. У почетку је то требало бити паралелно завршено, међутим, изгубили смо одређено вријеме очекујући усвајање сета Закона о акцизама, јер се тај дио пројекта финансира домаћим средствима - појаснио је Топић.

Он је рекао да ће одлуку о износу путарине донијети Влада Републике Српске.

Према подацима извођача радова, тренутно је на градилишту ангажовано око 400 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана