Završena Međunarodna naučna konferencija o Prvom svjetskom ratu

Srna

Andrićgrad - Međunarodna naučna konferencija o Prvom svjetskom ratu, koja je održana u Andrićevom institutu u Andrićgradu, značajna je zbog toga što baca novo svjetlo na ovaj istorijski period i daje nova tumačenja uloge Srbije, ali prije svega srpskog stradanja, rekao je Srni rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš.

Ona je istakla da će Zbornik radova koji objavljuje Andrićev institut pokazati svo bogastvo dvodnevne Međunarodne naučne konferencije pod nazivom “Godine koje su promenile svet”, koja je završena danas izlaganjem učesnika o Velikom ratu u istorigrafiji, kinematografiji i književnosti.


“Andrićev institut je i ovom prilikom pokazao da je izuzetno aktuelan kada je reč o temama kojima se bavi i da dubiozno radi na svakom projektu kojeg se prihvati”, napomenula je Vranešova.

Ona je navela da brojna dokumenta i publikacije u Arhivu Srbije ukazuju na djelovanje i rad srpskih autora tokom Prvog svjetskog rata.

“Knjige srpskih autora, poetska, prozna dela, ilustrovani albumi, antologije, udžbenici, srpske kompozicije postoje kao svedočanstva kroz dokumentaciju srpskih štamparija”, rekla je Vranešova.

Ona je istakla da je Ministarstvo prosvjete u vrijeme Prvog svjetskog rada imalo vrlo pozitivan odnos prema srpskim nastavnicima i trudilo se da obezbijedi školovanje srpskoj djeci “na strani”.

Vranešova je dodala da su značajni časopisi koje je izdavala srpska omladina koja se školovala u inostranstvu, te dodala da radovi srpskih đaka odišu pravoslavljem i pokazuju odlično poznavanje istorije i književnosti.

Dvodnevna konferencija okupila je 26 istoričara iz Srbije, BiH, Rusije, Velike Britanije i Irske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana