Завршена Међународна научна конференција о Првом свјетском рату

Срна

Андрићград - Међународна научна конференција о Првом свјетском рату, која је одржана у Андрићевом институту у Андрићграду, значајна је због тога што баца ново свјетло на овај историјски период и даје нова тумачења улоге Србије, али прије свега српског страдања, рекао је Срни руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института Александра Вранеш.

Она је истакла да ће Зборник радова који објављује Андрићев институт показати сво богаство дводневне Међународне научне конференције под називом “Године које су промениле свет”, која је завршена данас излагањем учесника о Великом рату у историграфији, кинематографији и књижевности.


“Андрићев институт је и овом приликом показао да је изузетно актуелан када је реч о темама којима се бави и да дубиозно ради на сваком пројекту којег се прихвати”, напоменула је Вранешова.

Она је навела да бројна документа и публикације у Архиву Србије указују на дјеловање и рад српских аутора током Првог свјетског рата.

“Књиге српских аутора, поетска, прозна дела, илустровани албуми, антологије, уџбеници, српске композиције постоје као сведочанства кроз документацију српских штампарија”, рекла је Вранешова.

Она је истакла да је Министарство просвјете у вријеме Првог свјетског рада имало врло позитиван однос према српским наставницима и трудило се да обезбиједи школовање српској дјеци “на страни”.

Вранешова је додала да су значајни часописи које је издавала српска омладина која се школовала у иностранству, те додала да радови српских ђака одишу православљем и показују одлично познавање историје и књижевности.

Дводневна конференција окупила је 26 историчара из Србије, БиХ, Русије, Велике Британије и Ирске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана