Zavod za medicinu rada i sporta RS: Preventivni pregledi nadohvat ruke

Milijana Latinović
Zavod za medicinu rada i sporta RS: Preventivni pregledi nadohvat ruke

Banjaluka - Otvaranjem regionalnih centara Zavoda za medicinu rada i sporta RS u Prijedoru, Trebinju i Bijeljini stvoreni su uslovi za poboljšanje kvaliteta ove usluge, a preventivni zdravstveni pregledi postali su dostupni radnicima i sportistima širom Srpske, istakla je direktor Zavoda Mira Popović.

Popovićeva je naglasila da su značajni rezultati ove ustanove postignuti u protekle četiri godine, od kada je ona na njenom čelu i plod su timskog rada svih zaposlenih u ustanovi. 

- Strateški cilj Zavoda jeste da završimo organizacionu šemu, kako bi naše usluge bile dostupne što većem broju građana u RS. Do kraja godine biće završen regionalni centar u Istočnom Sarajevu - kazala je Popovićeva. 

Popovićeva ističe da je obnovljeno gotovo 90 odsto opreme Zavoda, a otvoreno je i 30 novih radnih mjesta kao rezultat proširenja radnih kapaciteta ustanove u svim centrima.

Zavod za medicinu rada i sporta RS je specijalizovana ustanova u kojoj se, između ostalog, obavljaju prethodni i periodični ljekarski pregledi radi procjene psihofizičke sposobnosti lica koja nose, drže i nabavljaju vatreno oružje, kandidata za vozače, instruktora vožnje, lica profesionalno izloženih zračenju, invalidnih lica i prosvjetnih radnika.

Zavod takođe nudi uslugu preventivnih pregleda žena, obuku radnika za pružanje prve pomoći po programu specifičnom za radna mjesta kod poslodavca i uslove radne sredine.

- Zavod je jedina ustanova u RS koja obavlja dijagnostiku profesionalnih oboljenja, oboljenja u vezi sa radom i povreda na radu - istakla je Popovićeva.

Osim preventivnih zdravstvenih pregleda u oblasti medicine rada, u Zavodu se obavljaju i preventivni pregledi sportista-profesionalaca, amatera, rekreativaca i drugih lica koja se bave organizovanim fizičkim vježbanjem i sportskih radnika. Posebnu pažnju u Zavodu posvećuju djeci s ciljem ranog otkrivanja bolesti i poremećaja u fizičkom i psihičkom razvoju i preduzimanja mjera za njihovo otklanjanje kako bi se osigurao pravilan razvoj.

- Najčešći problemi kod djece su kriva kičma, nepravilna građa grudnog koša, zatim ravni tabani, anemičnost i šum na srcu - rekla je Popovićeva.

Ona naglašava da se već nekoliko godina u Zavodu obavljaju i sistematski pregledi prosvjetnih radnika.

- Obavljeni su pregledi prosvjetnih radnika u većini opština RS, gdje smo utvrdili određen broj oboljenja koja su nespojiva sa obavljanjem posla u prosvjeti - istakla je Mira Popović.

Vozači

Mira Popović ističe da najmanje vozača dolazi na zdravstveni pregled u Zavod, te da potrebna uvjerenja uglavnom dobijaju u privatnim ambulantama.

- Svi oni koji su ocijenjeni nesposobnim za vozača, odlaze u privatne ambulante i dobijaju ljekarska uvjerenja sa ocjenom da su sposobni, iako u Pravilniku o ocjeni zdravstvene sposobnosti vozača motornih vozila jasno stoje odredbe i kriterijumi, kako za vozače amatere, tako i za profesionalce, koji se moraju poštovati prilikom davanja ocjene zdravstvene sposobnosti vozača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana