Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović proslavlja jubilej

Dragana Keleč
Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović proslavlja jubilej

Banjaluka - Dobre bolnice ne čine samo savremene zgrade i aparati, već ljudi i prijateljsko-požrtvovani odnos zaposlenih prema pacijentima, čime se već cijelo jedno stoljeće vodi Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci.

Kroz kapije ove zdravstvene ustanove svakodnevno prođe oko 1.000 pacijenata, od kojih je većina sa štakama ili u invalidskim kolicima. 

Razne bolesti "odnijele" su im jednu ili obje noge, povrijedile kičmu, koljeno, ruku, a donijele niz operacija i komplikacija, protiv kojih su prinuđeni da se bore. Sa svakim novim pokretom i korakom mnogi pobjeđuju sami sebe i dokazuju da su jači od nedaća koje su ih zadesile, u čemu im predano pomaže cijeli kolektiv Zavoda. Najkvalitetniji pristup bolesnom i povrijeđenom čovjeku jeste pružiti mu pomoć, ali i osposobiti ga da nastavi normalno da vodi život, kaže pomoćnik direktora za medicinske poslove Zavoda "Dr Miroslav Zotović" Snježana Novaković-Bursać.

- To je imperativ zaposlenih bio u Zavodu prije 100 godina, i taj koncept rehabilitacije i danas primjenjujemo. Ne gledamo samo šta je čovjeku oštećeno i šta on ne može, već šta na bazi postojeće situacije može. To je naša baza pristupa medicinskoj rehabilitaciji - kaže ponosno Novaković-Bursać.

Prema njenim riječima, ovaj Zavod trenutno broji oko 800 radnika, gdje svi nastoje raditi kao jedno. Medicinski sektor organizovan je u tri službe, jedan centar i šest odjeljenja, u kojima neprestano cirkulišu pacijenti.

- Imamo veoma dobro razvijenu dijagnostiku, i to posebno kada su u pitanju pregledi ultrazvukom. Posjedujemo i kvalitetnu internističku dijagnostiku i laboratoriju, a posebno smo ponosni i osjetljivi na dječije odjeljenje - rekla je Novaković-Bursać.

Posvećenost pacijentu je, kako kaže načelnik odjeljenja Ortopedske hirurgije Slavko Manojlović, to što najviše Zavod izdvaja od ostalih zdravstvenih ustanova u RS i BiH. Ovaj vrhunski stručnjak u oblasti ortopedske hirurgije, ističe da je njihova misija bezrezervni trud i maksimum, kako bi svima pružili adekvatnu pomoć i njegu. Ističe da je cijeli menadžment ustanove i načelnici odjeljenja zadužen da posvećuje pažnju i svim zaposlenima.

- Volimo ovu ustanovu i to se osjeti. Starije kolege su zadužene da mlađe postepeno uvode u posao, savjetuju ih i obučavaju kako bi dalje mogli samostalno raditi - naglašava Manojlović i dodaje da se za edukacije kadra u ovom Zavodu ulaže neuporedivo više novca, nego za neke reprezentacije, što je nažalost pojava u mnogim ustanovama.

A kako se medicinsko osoblje ophodi pacijentima, najbolje znaju oni sami. Baka Zora Đukić iz Bratunca drugi put je na rehabilitaciji i za medicinare ima samo riječi hvale.

- Operisano mi je koljeno i evo oporavljam se. Ljekari i medicinske sestre su preljubazni. Brinu o meni kao da sam im najrođenija - kazuje vedro ova starica, dok namješta jastuk i pridiže se iz bolesničke postelje, potom uzvikujući da joj je od svih ipak "najomiljenija" sestra Smilja.

Sobu sa bakom Zorom dijeli i Sanja Vlačić iz Trebinja. Treći put je, kako kaže ovdje, zbog operacije butne kosti.

- Pored izuzetno stručne pomoći, najvažnija je ta ljubaznost, koja se već pri samom dolasku osjeti. To pacijentu daje sigurnost i vjeru da će sve biti dobro - priča Vlačićeva.

Sandučad za pohvale i žalbe

Koliko se mišljenje pacijenata u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" cijeni, najbolji dokaz su sandučad za pohvale i žalbe, koje je moguće vidjeti na svakom koraku u toj ustanovi i koje nisu postavljene samo tek tako, već sa ciljem da svaka opravdana sugestija bude uvažena.

- Sve što pacijenti napišu detaljno analiziramo, jer želimo imati povratnu informaciju o našem radu - ističu u Zavodu.

 

Istorijat

Značajnu ulogu u osnivanju Zavoda imao je početak Prvog svjetskog rata i veliki broj invalida koji je on proizveo, a za koje je austrougarska vojska 1915. godine uspostavila Ortopedski zavod "Marija Zvijezda". Od osnivanja Zavod je mijenjao više puta naziv. Pod njegovim krovom je davne 1915. nastala "rezervna bolnica carskog i kraljevskog zapovjedništva u Sarajevu", koja je sa neznatnim prekidima opstala do danas, i gdje je nastao veliki broj novih objekata, i odjeljenja, službe, ambulante, kabineti, laboratorije, a u Slatini banja i kupatila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Srpska bogatija za 27 beba
Srpska bogatija za 27 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana