Завод “Др Мирослав Зотовић” преузео “Слатекс”: Први пацијенти до краја године

nezavisne.com
Завод “Др Мирослав Зотовић” преузео “Слатекс”: Први пацијенти до краја године

Бањалука - Завод за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”, уплатом друге транше средстава, преузео је објекат Геронтолошког центра “Слатекс” у Слатини, а који је излицитиран у августу ове године.

Како су поручили у овој здравственој установи, менаџмент ће одмах почети с активностима стављања овог објекта у функцију обављања здравствене дјелатности из области физикалне медицине и рехабилитације, ортопедије и баромедицине, што је у складу са дјелатношћу Завода и услугама које пружа путем уговорене обавезе с Фондом здравственог осигурања РС.

“Очекујемо да ћемо прве пацијенте у овом објекту примити до краја године. У склопу организације посла биће извршена прерасподјела радника који ће радити на тој локацији и процјена потребе пријема нових радника, а у складу с важећом систематизацијом радних мјеста”, поручили су из Завода.

Подсјећамо, објекат Геронтолошког центра “Слатекс” у стечају продат је за 2,2 милиона КМ на шестој лицитацији, а то је уједно била и минимална цијена по којој је могао бити продат. Иначе, стручна процјена показује како је његова вриједност око 7,7 милиона марака.

Капацитет центра је 174 кревета у 99 соба, а цјелокупна имовина обухвата шест објеката површине 4.550 квадрата, земљиште површине 5.498 квадратних метара те геронтолошка опрема, хотелска и угоститељска опрема, возила, алат и инвентар. Само на зиду се налазе умјетничке слике процијењене на око 54.000 марака.

Овакав сценарио се могао наслутити објављивањем посљедње лицитације, гдје је, према одлуци Одбора повјерилаца, продаја била условљена тиме да дјелатност, која укључује и здравствену заштиту, буде настављена најмање три године од дана преузимања имовине.

Са друге стране, купац је морао да достави доказе о регистрацији дјелатности која садржи дјелатност установе са смјештајем и да има одређени степен здравствене заштите или рехабилитације, што је поприлично разјаснило ситуацију и дало “Зотовићу” својеврсну предност.

Иначе, уплаћена средства биће довољна да се намири само дио повјерилаца. Они хипотекарни ће бити намирени у проценту од око 25 одсто, а остали 40 одсто.

Потраживања према Геронтолошком центру износе око 11 милиона марака, а највећи повјериоци су углавном банке преко кредита. Када су радници у питању, обавезе према њима су измирене за 2015. и 2016. годину и још им се дугује око 300.000 марака.

Подсјећамо, луксузно опремљен Геронтолошки центар “Слатекс” био је пројекат Владе РС, а отворен је 2011. године. За његову изградњу је потрошено више од пет милиона марака.

Лоша попуњеност, те оптерећеност бројним кредитима и каматама приморали су Министарство здравља и социјалне заштите РС да покрене поступак ликвидације над овом јавном установом, да би у марту 2017. године био отворен и стечај. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана