Зависност од коцке сузбити у настајању

Анита Јанковић-Речевић
Зависност од коцке сузбити у настајању

Бањалука - Запослени у компанијама које су чланице Асоцијације легалних приређивача игара на срећу (АЛПИС) проћи ће обуке стручњака Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС како би препознали зависност у настајању код играча и реаговали на прве симптоме.

С циљем реализације овог пројекта потписан је уговор између представника АЛПИС-а и УКЦ-а РС, а значај сарадње огледа се у томе да се ова појава сузбија у настајању, али и да се подигне свијест о могућим изазовима које са собом носи играње на срећу.

Као друштвено одговорне компаније, чланице АЛПИС-а, међу којима су компаније “Моцарт”, “Меридијан” и “Премијер”, настоје да дају допринос у превенцији зависности, а око 600 запослених проћи ће обуку љекара и стручњака који ће их оспособити да препознају потенцијалну зависност код играча у раним фазама.

- Значај обуке је да сви запослени на уплатно-исплатним мјестима могу лако да препознају чак и прве симптоме зависности од игара на срећу. Играчи понекад нису свјесни да имају проблем или не знају коме могу да се обрате за помоћ. Медијске лицитације о наводном броју зависника су опасне и сматрам да произвољно изношење бројки ради таблоидних новинских наслова никоме не иде у корист -  рекао је директор АЛПИС-а Милутин Ћосић.

Он је истакао да су изузетно поносни што је држава препознала њихове напоре и што ће од сада заједно радити на превенцији овог проблема.

Пројекат ће водити и реализовати обучени љекари Одјељења за лијечење болести зависности УКЦ-а РС се генералним директором ове здравствене установе Владом Ђајићем на челу.

- Сарадња са АЛПИС-ом је велики корак у спречавању зависности од игара на срећу, али и у општем унапређењу здравља становника Српске. Веома је битно да запослени у компанијама, који су у свакодневном контакту са играчима, могу да препознају потенцијалне зависнике. Наша очекивања су велика, јер су и до сада превентивне активности биле веома корисне - рекао је Ђајић.

Он је истакао да посебно цијени ангажовање чланица АЛПИС-а као друштвено одговорних компанија.

- Драго ми је што су у нама препознали потенцијал да овај велики, заједнички пројекат спроведемо што успјешније - навео је Ђајић.

Слични модели превенције користе се у многим државама свијета, а овај који ће се примјењивати у Српској организован је по угледу на модел из Србије, гдје се већ осам година веома успјешно примјењује пројекат под називом “Могуће је прекинути”.

Овај пројекат је настао на основу богатог искуства чланица Удружења приређивача игара на срећу из Србије и значајно је подигао свијест о потреби јачања друштвене одговорности, посебно у домену одговорног приређивања игара на срећу. Показало се да је кључ успјеха у сарадњи са значајним организацијама и релевантним институцијама на локалном нивоу.

Како би играче правилно информисали, приређивачи игара на срећу и УКЦ РС ће припремити промотивне материјале попут брошура, постера и флајера који ће указивати на изазове стварања зависности од игара на срећу, начине превенције, а садржаваће и упутства гдје је могуће потражити помоћ.

Игре на срећу у цијелом свијету представљају забаву и у АЛПИС-у желе да тако буде и остане и у Српској, због чега инсистирају на одговорном приређивању игара, што подразумијева усавршавање и едукацију запослених у њеним чланицама, чему ће допринијети сарадња са УКЦ-ом.

Патолошки коцкари

Истраживање Свјетске здравствене организације, као и резултати истраживања енглеске Државне комисије за игре на срећу, показују да се у свијету мање од један одсто одрасле популације суочава са проблемима зависности од игара на срећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана