Zaustavljeno osam pošiljki opasnih igračaka

nezavisne.com
Zaustavljeno osam pošiljki opasnih igračaka

Banjaluka - Za devet mjeseci ove godine zabranjen je uvoz osam pošiljki dječjih igračaka porijeklom iz Kine, ukupno 3.664 igračke, i to zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata i lakog izvlačenja niti, potvrdili su za "Nezavisne" u Inspektoratu RS.

"Za devet mjeseci ove godine prilikom uvoza Inspekcija je pregledala preko 200 pošiljki igračaka, od kojih je uzela 113 uzoraka za laboratorijsku analizu parametara ispravnosti i kvaliteta, kao što su migracije teških metala, sadržaj ftalata, otpuštanje boja, izvlačenje niti i kose, isticanje propisanih upozorenja na deklaraciji i drugo", pojasnili su u Inspektoratu.

Prema njihovim riječima, na osnovu sporazuma Inspektorata RS i Agencije za nadzor nad tržištem BiH, Inspekcija je u ovoj godini vršila uzorkovanje dječjih igračaka u unutrašenjem prometu.

Naveli su da je ispitano sedam uzoraka igračaka, a kod tri je analizom utvrđen nedozvoljen sadržaj ftalata, na osnovu čega su, kako kažu, uništene 573 nebezbjedne igračke.

Ftalati su esteri ftalne kiseline, koji se koriste kao plastifikatori i mogu biti sporni za zdravlje.

Istakli su da je u okviru obilježavanja Međunarodne sedmice prevencije trovanja olovom Republička zdravstvena inspekcija, kao i prethodnih godina, radila ciljano uzorkovanje predmeta opšte upotrebe radi ispitivanja sadržaja olova, između ostalog i igračaka.

"Nakon izvršenih analiza svi uzorci su ocijenjeni kao zdravstveno ispravni i bezbjedni za upotrebu", kazali su u Inspektoratu.

Upozorili su da najveći rizik kod igračaka predstavljaju sitni dijelovi, koji se lako odvajaju, dječje igračke s magnetima zbog opasnosti od gutanja magneta, sadržaj ftalata, oštri dijelovi, koji mogu izazvati povrede djece i neprijatan miris igračaka, kao i lako izvlačenje niti i kose, te lako skidanje boje.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana "Don", kazala je za "Nezavisne" da sam nalaz Inspektorata govori koliko su bezbjedne igračke na našem tržištu.

"Svi moramo pratiti sistem brzog uzbunjivanja za opasne neprehrambene proizvode kako bismo vidjeli šta je u okruženju zabranjeno i koja vrsta igračke", naglasila je Marićeva te dodala da se dešava da neke igračke ne prođu kontrolu u BiH, ali su već prošle u zemljama u okruženju, pa je, kako kaže, zato bitno pratiti ovaj sistem.

Naglasila je da je veoma važno za građane da postoji ovakva vrsta kontrola.

"Ponekad i roditelji djeci kupe igračke koje nisu podobne za njihov uzrast. Mnogo je igračaka sa sitnim dijelovima na koje ne obrate pažnju", pojasnila je Marićeva.

Navela je da roditelji moraju voditi mnogo računa kada djeci daju igračke kojima se igraju ili da se djeca barem igraju pod nadzorom roditelja.

Jedan roditelj iz Banjaluke rekao je da kupuje dječje igrače iz Kine samo zbog cijena jer su povoljne.

"Uplašilo me kad sam čuo da neke igrače sadrže opasne materijale u sebi, pa sam odlučio da je bolje da sakupljam novac i kupim neku kvalitetniju nego ove sporne", rekao je on.

Izvršene 102 kontrole

Republička tržišna i zdravstvena inspekcija su u ovoj godini izvršile 102 kontrole proaktivnog nadzora neprehrambenih potrošačkih proizvoda koji se prometuju na tržištu RS. Kontrolisana su 92 modela različitih proizvoda, kao što su kafe-aparati, produžni kablovi, usisivači, ventilatori, stolice za vanjsku upotrebu, zaštitna obuća, električne pile, ploče na bazi drveta za upotrebu u građevinarstvu, dječje igračke i drugo. Od 84 laboratorijski analizirana uzorka, kod 37 tipova proizvoda utvrđene su neusklađenosti s propisanim uslovima bezbjednosti.

U slučajevima kada je riječ o administrativnim nedostacima, kao što su nedostatak uputstva za upotrebu, nepotpuna deklaracija ili slično, inspekcija je naložila otklanjanje nedostataka, nakon čega su subjekti izvršili usklađivanje 2.411 komada proizvoda kako bi ispunjavali propisane norme, dok je zbog neusklađenosti koje se nisu mogle otkloniti sa tržišta povučen i uništen 971 komad proizvoda. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana