Затворске погодности након признања кривице

Г. М.
Затворске погодности након признања кривице

Бањалука - Управа Казнено-поправног завода (КПЗ) Фоча осуђеницима, међу којима има и оних који су осуђени за ратне злочине, дозвољава коришћење законом загарантованих погодности само ако признају дјело за које су осуђени, што је преседан, сазнаје "Глас Српске".

Како каже наш саговорник из КПЗ-а, један од таквих случајева збио се недавно када је један осуђеник тражио привремени прекид издржавања казне затвора јер му је поплава однијела све и уништила домаћинство.

- Суд који га је осудио тражио је мишљење о њему од КПЗ-а, што је уобичајено приликом тражења погодности. Управа је рекла све најбоље о његовом понашању, али су додали да осуђени није признао кривицу - рекао је наш саговорник.

Миломир Савчић, предсједник Борачке организације РС (БОРС), рекао је за "Глас Српске" да је упознат са овом појавом због чега ће на ту тему данас разговарати са министром правде РС Антоном Касиповићем. Савчић истиче да ће од Касиповића тражити да у КПЗ-у не примјењују ствари којих нема у закону.   

- То је исто као да већ пресуђеном поново судимо за исту ствар. И то ради онај ко нема никакве ингеренције за то. То је скандалозно и недопустиво - нагласио је он и додао да су затвореници већ упутили писмо жалбе БОРС-у и свим надлежним институцијама РС, у коме траже заштиту.

До изјаве управника КПЗ Фоча Синише Голијанина јуче нисмо успјели да дођемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана