Затворска правила на првом мјесту

А. Ј. Р.
Затворска правила на првом мјесту

Бањалука - Читањем молитве и ломљењем славског колача Казнено-поправни завод Бањалука јуче је прославио крсну славу - Свете апостоле Петра и Павла, Петровдан.

Директор Завода Горан Селак истакао је да ова установа крсну славу обиљежава у духу мира и српске традиције већ осам година уз благослов владике бањалучког Јефрема.

Нагласио је да у Заводу тренутно борави око 300 особа на издржавању казне, те да имају довољно мјеста и да се још никад није десило да су вратили неког са издржавања казне. 

- Ми смо једна од најбољих установа овог типа не само у РС него у региону. Израсли смо у озбиљну, респектабилну установу и спроводимо сва затворска правила. Захваљујући Министарству правде и Влади РС за наше функционисање обезбијеђен је новац у буџету - рекао је Селак, подсјећајући да у Заводу бораве осуђена, притворена и малољетна лица.

Помоћник министра правде за извршење кривичних санкција у Влади РС Перо Дуњић истиче да је идеја о обиљежавању славе дошла у оквиру ресоцијализације осуђених лица.

- Поштујући људске и европске стандарде дошли смо на идеју да затражимо благослов владике Јефрема да нам одреди славу коју бисмо славили. И ево данас, осам година касније, не само да славимо славу, већ у оквиру установе имамо вјерске просторије за све три конфесије, гдје се вјерници моле и обиљежавају вјерске празнике - рекао је Дуњић и додао да у склопу Завода постоји и капела у којој осуђена православна лица викендом и другим већим празницима присуствују литургијама.

Обиљежавању славе у просторијама Завода у бањалучком насељу Туњице, осим радника ове установе, присуствовали су и представници других казнено-поправних установа из РС и ФБиХ, представници извршне, судске и законодавне власти, те омбудсмани за људска права. Такође, вјерски обред и славски ручак организован је и за сва лица која су на издржавању казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана