Затвореници одслужују казне радећи физичке послове у јавним предузећима

klix.ba
Затвореници одслужују казне радећи физичке послове у јавним предузећима

Иако је Кривичним законом, који је донесен 2003. године, прописано да се казна затвора до 12 мјесеци може замијенити друштвено корисним радом, ова алтернатива се не примјењује у свим дијеловима БиХ. Према подацима Федералног министарства правде у 2016. години забиљежена су 102 случаја изрицања овакве казне, док се у РС-у овај дио закона још не практикује.

Затвори су свакако пренатрпани, а служење казне кроз друштвено користан рад осигурава и уштеде у финансијама уколико се узме у обзир да дан затвора у КС кошта 100 КМ. У ФБиХ се закон примјењује од 2010. године, када је донесен правилник који додатно уређује ову област, а према њему осуђеник може радити најмање 10, а највише 90 радних дана.

Друштвено користан рад бирају најчешће особе које су осуђене за недозвољено посједовање, употребу или омогућавање употребе наркотичких средстава, имовинск деликте (крађе, шумске крађе, џепне крађе и преваре) те кривична дјела наношења тјелесних повреда и насиља у породици.

На подручју КС осуђеници могу "одслужити" казну радећи у КЈКП Рад, КЈКП ГРАС, КЈКП Парк, КЈКП Покоп те Терапијској заједници Кампус КС.

Како нам је рекао Мирза Рамић, портпарол КЈКП Рад, од почетка ове године није било особа које издржавају казну друштвено корисног рада, док су у 2017. години била три осуђеника. Осуђеници већином раде на пословима уређења и чишћења.

Рад за опште добро на слободи у 2017. години у Зеничко-добојском кантону искористило је 19 осуђеника. На подручју овог кантона осуђеници могу радити у Дому за старе особе у Зеници, предузећу Алба у Зеници, Културно-спортском центру Какањ те на Градском гробљу Високо. Осим уређења и одржавања, осуђеници раде на рециклажи, као и фризерске послове.

На подручју Унско-санског кантона осуђеници могу радити у 20 пословних субјеката и углавном је ријеч о физичким пословима.

У Брчко дистрикту ова мјера се примјењује од 2014. године. У прошлој години Основни суд Брчко дистрикта БиХ је доставио Правосудној комисији на извршење 16 правоснажних пресуда.

"Послови на којима се обавља дјелатност могу бити послови неквалификованог до висококвалификованог радника, односно помоћни и административно-технички послови. Тренутно Правосудна комисија има закључен уговор с Јавним предузећем Комунално д.о.о Брчко дистрикт БиХ. Осуђене особе се распоређују у складу са способностима и знањима, а при томе водећи рачуна и о потребама јавног предузећа. Најчешћи послови су: радник на одржавању теретних возила, цвјећар, праоничар, радник на прикупљању отпада, складиштар материјала и сл.", казала нам је Јелена Лакић, портпарол Правосудне комисије Брчко дистрикта.

У наредним мјесецима очекује се да ће БиХ радити на измјенама кривичних закона како би били усклађени с европским стандардима, што би подразумијевало и да казне друштвено корисног рада буду више примјењиване у односу на досадашњи период.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана