Зашто се тако дуго чека на радну визу за Њемачку?

Дојче веле
Зашто се тако дуго чека на радну визу за Њемачку?

За раднике са Западног Балкана пут до посла у Њемачкој често је крајње напоран. Због преоптерећености амбасада и конзулата, чека се у просјеку годину дана да би се поднио захтјев за радну визу.

Према одговору Савезне владе Њемачке на захтјев странке Љевице у Бундестагу, људи из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Косова, Албаније и Сјеверне Македоније морају да чекају у просјеку више од годину дана да би се пријавали за радну визу по “правилима за земље западног Балкана”.

Како преноси њемачка агенција дпа, разлог за тако дуго чекање је преоптереćеност њемачких амбасада. Министарство спољних послова је послало додатно особље, али је навала тако велика да то није довољно.

Портпаролка Љевице у Бундестагу за унутрашњополитичка питања Ула Јелпке, рекла је да због тако нечувено дугог трајња процеса за издавање виза “ни радници ни предузетници не могу озбиљно да планирају.”

Циљ је био да се спријечи подношење захтјева за азил

Током избјегличке кризе крајем 2015. године, Њемачка влада је створила посебан привремени план који важи до краја 2020. који отвара могуćност за добијање радних виза и за нискоквалификоване раднике из ових држава. Предуслов за добијање радне визе је доказ да је обезбијеђен одговарајуćе плаćен посао у њемачкој фирми. Циљ овог привременог плана је и да се спријечи да људи са Западног Балкана подносе неутемељене захтјеве за азил.

Савезна агенција за запошљавање (БА) је 2018. године издала неопходно одобрење за подношење захтјева за визу у око 46.000 предмета - од тога је додијељено само око 21.000 виза.

Не планира се продужење

За сада нема планова за продужење тог “специјалног плана” за визе за људе са Западног Балкана.

Према Савезној влади, Савезна агенција за запошљавање је 2018. године провјером код послодаваца утврдила да у 17 одсто случајева - запошљавања уопште није било. А у 1250 од више од 17 000 испитаних случајева је утврђено - да су плате биле ниже или су радно вријеме и конкретни посао били другачији у односу на оно што је првобитно било описано у захтјеву за радну визу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана