Zaštititi domaću privredu

Marina Čigoja
Zaštititi domaću privredu

Banjaluka - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pozvalo je nadležne institucije da hitno preduzmu mjere kako bi bila spriječena šteta za domaći agrosektor ne samo kada su u pitanju proizvođači mlijeka, već i druge oblasti.

Reagujući na zahtjev poljoprivrednika za uvođenje prelevmana prilikom uvoza mlijeka iz EU, koji guši domaću proizvodnju, u Ministarstvu su istakli da su spremni da pomognu u pronalasku najboljih rješenja, ali da se odluka o prelevmanima donosi na nivou BiH.

- S obzirom na informacije da će EU svoje proizvođače koji trpe štetu zbog zabrane izvoza u Rusiju podržati sa više od 250 miliona evra, sasvim je jasno da će u pronalasku novih tržišta, u uslovima povećane konkurentnosti, evropski proizvođači krenuti ka tržištu BiH - kazali su u Ministarstvu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac rekao je da je za ponedjeljak zakazan sastanak predstavnika proizvođača iz RS i FBiH sa predstavnicima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na kojem će iznijeti jedinstven stav, a to je da prelevmani moraju biti uvedeni.

- Ako udovolje našem zahtjevu neće biti razloga za blokadu carinskih terminala. U suprotnom, ćemo sa mehanizacijom i ljudima stati na terminale i nećemo dozvoliti da mlijeko uđe u BiH - rekao je on.

Šef pregovaračkog tima BiH za pregovore sa EU Dragiša Mekić, koji je i pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da su od momenta kada su dobili informaciju da EU priprema fond za pomoć svojim proizvođačima sa entitetskim ministarstvima dogovorili da reaguju ukoliko dođe do većeg uvoza i smanjenja cijena uvoznog mlijeka koje bi ugrozilo domaće proizvođače.

- Prema našim podacima, nema naznaka da je došlo do povećanja uvoza i on je čak u padu. BiH već ima carinu za mlijeko i mliječne proizvode koja nije mala. Osim toga, svaki izlet i kršenje ugovora smanjilo bi nam šanse u trgovinskim pregovorima sa EU, a uvođenjem prelevmana bi se prekršili svi sporazumi koje imamo - rekao je Mekić.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH uvoz mlijeka u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani povećan za čak 17 odsto, a poljoprivrednici kažu da ono stiže čak i cisternama iako bi moralo biti u propisanoj ambalaži.

Odluke

Uvođenje preventivnih mjera moguće je ukoliko postoji prijetnja po domaću proizvodnju. Udruženja proizvođača moraju podnijeti zahtjev i imati odgovarajuće podatke o uvozu i cijeni proizvoda koji ugrožavaju domaću proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana