Zaštićeni svjedok “O-3”: Dječaka Slobodana ubili “Dizelaši”

RTRS
Zaštićeni svjedok “O-3”: Dječaka Slobodana ubili “Dizelaši”

U nastavku suđenja Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću optuženim za stravično ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine u okolini Zvornika, video-linkom iz Francuske svjedočio je zaštićeni svjedok odbrane “O-3”.

Iako je u Francuskoj, dok je čekao azil, svjedočio o ratnim dešavanjima u BiH, prvi put je danas “progovorio” o ubistvu dječaka Slobodana.

Naprasno se “sjetio” scene iz sela Bajrići, kada su, kako je rekao, pored njega dječaka proveli izvjesni Edin Osmanović, za kojeg ne zna ni odakle je, ni da li je trenutno živ, i njemu nepoznati čovjek s brkovima.

Sa udaljenosti od 60 metara čuo je pucnje. I mada ubistvo nije vidio, tvrdi da su upravo Osmanović i “Brko” ubili dječaka. Uz mnogo kontradiktornosti u svjedočenju, tvrdio je i da su Osmanović i “Brko” bili pripadnici grupe koju su zvali “Dizelaši”, a koji su se, prema njegovim riječima, drogirali i kojih su se i seljani plašili.

Zaštićeni svjedok koji je, kako priznaje, tokom rata prošao sve jedinice - od Patriotske lige, preko Zvorničkog odreda, te prve i druge Tuzlanske brigade tzv. Armije BiH, jedino za selo Bajrići, u kojem je i ubijen dječak Slobodan, tvrdi da u jeku ratnih dejstava, nije bilo vojnih jedinica niti uniformisanih osoba, pa ni diverzantskog odreda, kojem su prema optužnici pripadali Halilović i Veselijeva.

Prema optužnici, Elfeta Veseli je na najsvirepiji način ubila dječaka Slobodana. U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Suđenje će biti nastavljeno 2. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana