Занатске школе, али и гимназије остале полупразне

nezavisne.com
Занатске школе, али и гимназије остале полупразне

Бањалука - Други уписни рок у средње школе у РС завршен је у петак, а директори истичу да је остало слободних мјеста и у четворогодишњим стручним школама, али и трогодишњим, занатским, а, како кажу, та чињеница не чуди јер је сваке године све мање ђака.

Планом уписа у прве разреде средњих школа за наредну школску годину предвиђена су 11.083 мјеста, а ове године упис је био у два рока од 11. до 22. јуна и од 3. до 13. јула.

Спасоје Васиљевић, предсједник Актива директора средњих школа на подручју Добоја, истиче да што се тиче њихове регије слободних мјеста има скоро у свим школама јер сваке године има све мање ђаке.

“Што се тиче Добоја, слободних мјеста има у Угоститељској, Економској, Гимназији, Техничкој, а што се тиче осталих општина слободна мјеста су углавном у трогодишњим школама и занимањима попут кувара, обућара и аутомеханичара”, казао је Васиљевић за “Независне”.

Он је додао да је конкурсом расписано више мјеста него што има ученика.

“А то смо урадили из једног јединог разлога - да би ученици имали више избора, али очигледно је да се пријавило и мање ученика него што је завршило девети разред па самим тим и имамо више слободних мјеста”, појаснио је Васиљевић.

Душко Ђурић, предсједник Актива директора средњих школа регије Семберија, казао је да је у овој регији планом уписа предвиђено да се у прве разреде упишу 43 одјељења, по 26 ученика, односно око 1.120 ученика.

“Ми смо ове године планирали амбициозни уписни простор, зато што смо рачунали да ће одређени број дјеце доћи из других средина и тог прилива сигурно има, али не онолико колико смо очекивали”, казао је Ђурић.

Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије и директор Грађевинске школе, казао је да упис у средњу школу постаје мука за ђаке.

“У првом уписном року мјеста су попуњена у Медицинској школи и Гимназији, Економској и Електротехничкој школи 'Никола Тесла', али зато је остало слободних мјеста у Грађевинској, Технолошкој, Школи ученика у привреди те Пољопривредној школи”, казао је Бајић и додао да не очекује да сва мјеста буду попуњена јер “толико ученика нема физички”.

Бојан Бакал, директор Пољопривредне школе Бањалука, истиче да се од планираних 210 ученика ове године уписало њих само 100.

“Од планираних осам одјељења уписали смо само шест”, казао је Бакал. Додаје да низ фактора утиче на то због чека ђаци бјеже из ове струке.

“На смањен број уписаних ученика утиче и то што велики број ђака похађа приватне школе, којих има поприлично у Бањалуци, па и због одласка становништва”, каже он.

Валентина Совиљ, предсједница Актива директора средњих школа приједорске регије, казала је да је шест приједорских школа формирало по четири одјељења.

“Једино нам гимназија има 76 ђака умјесто 96 колико им је планом додијељено, али ће врло вјероватно успјети да формирају четири одјељења”, казала је Совиљева и додала да су остале школе попуниле план уписа.

Према њеним ријечима, Машинска школа је добила једно одјељење више занатског смјера због великог интересовања и на захтјев директора школе.

Према њеним ријечима, ова школа је имала комбинацију трећег степена варилац и обрађивач метала резањем - по 12 ученика, а сада су добили два одјељења по 24 ђака сваког занимања.

“У нашој регији ове године гимназије су подбациле јер, на примјер, у Гимназији у Градишци има уписаних само 60 ученика”, потврдила је Совиљева.

Из Министарства просвјете и културе РС казали су да су планом уписа у прве разреде средњих школа за 2018/2019. годину предвиђена 11.083 мјеста. У гимназије је планиран упис 2.204 ученика или 19,89 одсто, а у средње стручне и техничке школе 8.879 ученика или 80,11 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана