Занати понови на репу школства

Данијела Стоканић, Милијана Латиновић
Занати понови на репу школства

Бањалука - Мале матуранте у Српској очекује више од 11.000 мјеста у средњим школама, а највише свршених основаца добиће прилику да упишу гимназију те економију, право и трговину.

Како је наведено у конкурсу за упис ученика у први разред средњих школа Министарства просвјете и културе РС за школску 2018/2019. годину, који је данас објављен, за гимназијалце је планирано 12 пута више слободних мјеста него за текстилце и кожаре. Идуће године није планирано школовање ђака за струку геологија, рударство и металургија.

Онима који ће на јесен сјести у клупе средњих школа на располагању су два уписна рока. У конкурсу је наведено да је пријем докумената за ученике који имају 60 и више бодова планиран за 11. и 12. јун, а од 18. до 20. јуна за ђаке са мање бодова. Пријем докумената биће одржан и од 2. до 4. јула, те од 9. до 13. јула. За упис у умјетничке школе кандидати полажу посебан испит, а кандидати документа могу да предају 11. и 12. јуна, те 2. и 3. јула.

Да би ђаци по завршетку средње школе били спремни за улазак у производне погоне, сектори привреде и образовања почели су израду стандарда занимања и квалификација, односно пописа послова које појединац обавља у одређеном занимању и компетенција потребних за њихово успјешно обављање. Уочи почетка конференције “Стандарди занимања и стандарди квалификација као веза тржишта рада и образовних програма” министар просвјете и културе Дане Малешевић рекао је јуче да основно образовање ове године завршава мање од 10.000 основаца, којима је савјетовао да бирају занимања са којима ће моћи да се запосле.

- У плану је израда стандарда за занимања у областима машинства, шумарства и обраде дрвета, пољопривреде и прераде хране, угоститељства и туризма, текстилства и кожарства. Могуће да ћемо до краја године урадити стандарде за десет занимања - рекао је Малешевић и нагласио да би плате у привреди требало да буду веће.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић оцијенио је да је у Српској посљедњих 25 година школован кадар који није могао наћи запослење.

- Вријеме које је пред нама захтијева реформу у образовању, што подразумијева везу између образовања и привреде која треба да искаже потребне профиле - рекао је Савановић.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да се привреда и школство морају јаче повезати.

- То неће бити лако јер привреда нема довољно капацитета ни у материјалном ни у кадровском смислу, али ако то не урадимо, и даље ћемо имати ниске плате - рекао је Тривић.

Истиче да је министарство увело занимања за која су привредници изразили интересовање.

- Планиран је упис по једног одјељења техничара за обућу и прераду дрвета у Бањалуци - рекао је Тривић и додао да за струку геологије и рударства није било интересовања послодаваца јер те дјелатности у Српској нису развијене.

Један од позитивних примјера добре сарадње између привреде и школе је Угоститељско-економска школа у Приједору, која годинама уписну политику креира ослушкујући потребе локалних привредника.

  • Ми смо примјер како се могу испоштовати насушне потребе привреде. Практична настава може бити квалитетна и у кабинетима, а захваљујући програму “Прилика плус” добили смо опрему вриједну 46.000 КМ - истакла је директорица ове школе Валентина Совиљ.

Матуранти

Малешевић је честитао матурантима завршетак школовања, уз жељу да достојанствено прославе матурско вече. Он је истакао да ће избор занимања одредити квалитет њихових живота у будућности, али и економски и културни развој Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана