Законом протјерати мобилне из школа

nezavisne.com
Законом протјерати мобилне из школа

Бањалука, Приједор - Наставници се жале да током наставе бројни ђаци користе мобилне телефоне, играју игрице, дописују се и стављају статусе на друштвеним мрежама иако је законом о основном и средњем образовању забрањено кориштење мобилних телефона у току наставе, али није њихово доношење у образовне установе.

Тако многи директори школа у РС сматрају да би законом требало забранити доношење мобилних телефона у школе, јер кажу да ометају наставни процес.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, казао је да постојећим законом није прецизирано да ученик не смије доносити мобилни телефон у школу.

"Већина школа би радо прихватила да се у потпуности забрани доношење телефона у школе", казао је Попржен.

Он додаје да није спорно имати мобилни телефон и користити га у оне сврхе за које је намијењен, међутим ученици га користе за забаву.

"На часовима се ђаци неријетко играју, дописују и постављају статусе на друштвеним мрежама тако да не прате наставу", навео је Попржен.

Неке школе су саме предузеле своје мјере у вези с мобилним телефонима.

Тако је Бранко Анђић, директор ОШ "Петар Петровић Његош" Буснови, код Приједора, рекао да је у њиховој школи забрањено ношење мобилних телефона.

"Уколико неки од ђака имају потребе да контактирају родитеље или имају неки други проблем упућујемо их да се јаве управи школе", казао је Анђић.

Према његовим ријечима, у договору с родитељима донијели су закључак да дјеца не носе телефоне у школу.

"Међутим, ако се деси неки спорадични случај да је дијете донијело мобилни телефон одмах се сугирише да га угаси и остави у торбу", додао је Анђић.

Славко Драгосављевић, директор ОШ "Јован Јовановић Змај" у Српцу, казао је да је управа школе предложила да се забрани доношење мобилних телефона, али да Савјет родитеља то није подржао.

"Дјеца користе мобилне телефоне у школи, дешавало се да су их и на настави користила, међутим ми смо то сасјекли у коријену", казао је Драгосављевић.

Душан Мишљеновић, директор ОШ "Георги Стојков Раковски" у Бањалуци, казао је да доношење телефона у школу није забрањено, али је забрањена употреба током наставе.

"Ми у школи тренутно радимо на томе да се максимално смањи употреба телефона кроз разна предавања за ученике и родитеље", казао је Мишљеновић.

Како прича Мишљеновић, треба да се угледамо на Француску, која ће од септембра ове године у потпуности забранити кориштење мобилних телефона у школама. Ученици ће у Француској смјети у школу донијети телефоне, али им неће бити дозвољено да их изваде из торбе чак ни на одмору, што би требало да покрене право дружење умјесто кориштења технологије.

"Био би изузетно захвалан када би наше Министарство просвјете и културе, родитељи и Републички педагошки завод дали свој допринос да то буде и код нас", додао је Мишљеновић.

Љубан Бајић, директор Грађевинске школе из Бањалуке и предсједник Актива директора средњих школа регије Бањалука, казао је да кориштење мобилних телефона и те како омета наставу.

"Индивидуално је како ће професори у договори са дјецом ријешити проблем да се одложе телефони, али свакако је проблем који треба уредити", казао је Бајић.

Родитељи школараца кажу да се осјећају сигурније када знају да у сваком тренутку могу провјерити гдје је и како је њихово дијете, па зато дозвољавају да носе мобилне телефоне.

Из Министарства просвјете и културе РС казали су да се кориштење мобилних телефона у вријеме наставе и снимање видео-клипова за вријеме боравка у школи и њихова даља дистрибуција сматра тежом повредом обавеза ученика, прописано законима о основном и средњем образовању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана