Закон више од три године прорадили скенери за откривање шверца

nezavisne.com
Закон више од три године прорадили скенери за откривање шверца

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ почела је користити скенер камионе за контролу робе, који су због правних перипетија више од три године купили прашину.

У питању је донација кинеске владе из априла 2014. године, а о каквој је опреми ријеч, најбоље говори њена вриједност од десет милиона марака.

Возила се тренутно налазе у Сарајеву и Градишци, а како су поручили из УИО, обезбиједиће све неопходно да се ова возила, чијом се употребом неупоредиво лакше открива роба која се шверцује у камионима и другим возилима, могу користити и на неким другим граничним прелазима.

Од Државне регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност (ДАРНС) БиХ добијена је лиценца којом се Управи дозвољава дјелатност посједовања и кориштења извора јонизирајућег зрачења. Ова лиценца је била и основа да се поменута возила могу почети користити.

„У протеклом периоду завршена је обука службеника УИО за рад на скенер возилима. УИО је донијела неопходне акте као што су Програм за заштиту од зрачења и План за спровођење мјера за заштиту од зрачења. Укупно 38 службеника УИО налази се под дозиметријским надзором у смислу да уз себе носе посебне дозиметре који се једном мјесечно шаљу на очитавање у Завод за јавно здравство Федерације БиХ, који је добио тендер за спровођење ових активности на нивоу БиХ“, казао нам је Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникацију и међународну сарадњу у УИО БиХ.

Додао је и да службеници користе скенер комби, а који је донирала Влада САД.

То возило је донирано кроз EXBS програм за контролу извоза и сигурност граница Бироа за међународну сигурност и спречавање ширења наоружања.

Појашњава како је основна предност кориштења скенер возила чињеница да обучени службеници УИО на мониторима у скенер возилима могу видјети и најситније детаље који се налазе у камионима који увозе робу у БиХ, без отварања камиона и физичког прегледа.

Подсјећамо, „Независне“ су прве писале о овом несвакидашњем случају, након чега су се ствари почеле помјерати са мртве тачке.

Први проблеми у вези с возилима су настали непосредно након што су донирана. Само у рјешавању процедура ослобађања дониране опреме од ПДВ-а и царине изгубљено је пола године.

Након завршетка те процедуре, проблем је настао у обезбјеђивању дозволе од Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ.

Произвођач ових возила је „Nuctech Company Limited", која је водећи свјетски произвођач опреме за провјеру пртљага, путника и терета на копненим граничним прелазима, аеродромима, морским пристаништима, жељезници и слично.

Слична возила се већ неколико година користе у Македонији, која по том основу остварује значајан финансијски прилив у буџет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана