Zakon prepreka na putu do potomstva

Milijana Latinović
Zakon prepreka na putu do potomstva

Banjaluka - Stotine djevojčica i dječaka u Srpskoj odrasta bez adekvatnog roditeljskog staranja, a zbog zakonskih prepreka i dugotrajnih procedura na adrese centara za socijalni rad iz godine u godinu stiže sve manje zahtjeva za usvajanje djece.

U prilog tome govore i podaci Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS prema kojima je u prošloj godini bilo 36 zahtjeva za usvajanje, dok je 2016. godine 51 par podnio zahtjev sa željom da pruži topli dom nekom od napuštenih mališana. Prije dvije godine u Banjaluci je bilo 26 zahtjeva za usvajanje, dok je lani taj broj bio skoro devet puta manji, odnosno svega tri para su izrazila želju da usvoje dijete.

- U prošloj godini realizovano je pet usvojenja i to tri potpuna, jedno nepotpuno i jedno potpuno od strane stranog državljanina - naveli su u Ministarstvu. Topli dom i porodicu u 2016. godini dobilo je devet djevojčica i dječaka.

Koliko će tačno trajati procedura usvajanja ne mogu precizno reći u centrima za socijalni rad, s obzirom na to da je usvajanje koncipirano isključivo kao pravo djeteta koje treba dobiti porodicu, a ne usvojilaca. Cilj je da se djetetu obezbijede adekvatni uslovi za rast i razvoj.

Na evidenciji Centra za socijalni rad Gradiška trenutno nema nijednog djeteta bez adekvatnog roditeljskog staranja.

- Jedno od usvojenih mališana u prošloj godini je sa područja naše opštine. Često je zakon prepreka u smislu što oni koji na ovaj način žele da se ostvare kao roditelji žele potpuno usvojenje, a nisu sva djeca adekvatna za to. Potpuno može biti usvojeno samo dijete do pet godina starosti. Veoma je malo ostavljenih beba koje bi mogle na ovaj način dobiti porodicu - rekao je direktor ovog centra Rade Cumbo.

Psiholog u Centru za socijalni rad u Bijeljini Cvijanka Rakić kaže da je brojka od pet usvojenih mališana najmanja u proteklih nekoliko godina, te da je 2011. usvojeno čak šest puta više djece.

- Kada se dijete potpuno usvoji, brišu se podaci o biološkim roditeljima i upisuju se usvojitelji kao roditelji. Godišnje imamo svega nekoliko zahtjeva, ali nema ni dovoljno djece koja mogu biti potpuno usvojena. Procedura mora trajati bar godinu, dok se završe sve provjere, ne može se tek tako nekome povjeriti dijete. Potpuno usvojenje se ne može raskinuti - rekla je Rakićeva.

Dodaje da usvojioci nemaju specifičnih zahtjeva, osim što uvijek naglašavaju da im je najbitnije da je dijete koje dolazi u njihovu porodicu zdravo.

  • Nedavno nam je došao par koji je do sada imao devet neuspjelih pokušaja vantjelesne oplodnje i usvajanje im je ostalo kao jedina mogućnost da u njihovoj porodici zablista osmijeh mališana - dodala je ona.

Nepotpuno usvajanje

Cvijanka Rakić je pojasnila da se nepotpuno usvojenje uglavnom zasniva sa srodnicima mališana.

- Riječ je o djeci starijoj od pet godina. Veoma često nam se javljaju njihovi bliži srodnici, a imali smo slučaj kada su komšije zatražile da usvoje dijete jer njegovi roditelji nisu mogli brinuti o njemu. Nepotpuno usvojenje može da se raskine - rekla je Rakićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana