Закон препрека на путу до потомства

Милијана Латиновић
Закон препрека на путу до потомства

Бањалука - Стотине дјевојчица и дјечака у Српској одраста без адекватног родитељског старања, а због законских препрека и дуготрајних процедура на адресе центара за социјални рад из године у годину стиже све мање захтјева за усвајање дјеце.

У прилог томе говоре и подаци Министарства здравља и социјалне заштите РС према којима је у прошлој години било 36 захтјева за усвајање, док је 2016. године 51 пар поднио захтјев са жељом да пружи топли дом неком од напуштених малишана. Прије двије године у Бањалуци је било 26 захтјева за усвајање, док је лани тај број био скоро девет пута мањи, односно свега три пара су изразила жељу да усвоје дијете.

- У прошлој години реализовано је пет усвојења и то три потпуна, једно непотпуно и једно потпуно од стране страног држављанина - навели су у Министарству. Топли дом и породицу у 2016. години добило је девет дјевојчица и дјечака.

Колико ће тачно трајати процедура усвајања не могу прецизно рећи у центрима за социјални рад, с обзиром на то да је усвајање конципирано искључиво као право дјетета које треба добити породицу, а не усвојилаца. Циљ је да се дјетету обезбиједе адекватни услови за раст и развој.

На евиденцији Центра за социјални рад Градишка тренутно нема ниједног дјетета без адекватног родитељског старања.

- Једно од усвојених малишана у прошлој години је са подручја наше општине. Често је закон препрека у смислу што они који на овај начин желе да се остваре као родитељи желе потпуно усвојење, а нису сва дјеца адекватна за то. Потпуно може бити усвојено само дијете до пет година старости. Веома је мало остављених беба које би могле на овај начин добити породицу - рекао је директор овог центра Раде Цумбо.

Психолог у Центру за социјални рад у Бијељини Цвијанка Ракић каже да је бројка од пет усвојених малишана најмања у протеклих неколико година, те да је 2011. усвојено чак шест пута више дјеце.

- Када се дијете потпуно усвоји, бришу се подаци о биолошким родитељима и уписују се усвојитељи као родитељи. Годишње имамо свега неколико захтјева, али нема ни довољно дјеце која могу бити потпуно усвојена. Процедура мора трајати бар годину, док се заврше све провјере, не може се тек тако некоме повјерити дијете. Потпуно усвојење се не може раскинути - рекла је Ракићева.

Додаје да усвојиоци немају специфичних захтјева, осим што увијек наглашавају да им је најбитније да је дијете које долази у њихову породицу здраво.

  • Недавно нам је дошао пар који је до сада имао девет неуспјелих покушаја вантјелесне оплодње и усвајање им је остало као једина могућност да у њиховој породици заблиста осмијех малишана - додала је она.

Непотпуно усвајање

Цвијанка Ракић је појаснила да се непотпуно усвојење углавном заснива са сродницима малишана.

- Ријеч је о дјеци старијој од пет година. Веома често нам се јављају њихови ближи сродници, а имали смо случај када су комшије затражиле да усвоје дијете јер његови родитељи нису могли бринути о њему. Непотпуно усвојење може да се раскине - рекла је Ракићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана