Закон посвађао професоре

Драгана Келеч
Закон посвађао професоре

Бањалука - Садржај преднацрта закона о високом образовању РС изазвао је оштре реакције и подијељена мишљења у академској заједници у Српској, а поједини декани факултета поручују да ће ступити и у штрајк ако тај преднацрт буде усвојен.

Најоштрије критике на садржај преднацрта тог закона има декан Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић, који каже да ће најмање десет факултета обуставити рад, као и да ће тражити смјену цијелог кабинета Министарства просвјете ако он буде усвојен.

- Тражимо да преднацрт буде повучен и да саставе стручну комисију која ће анализирати постојећи закон и указати шта треба мијењати - истакао је Поповић и додао да се предложеним преднацртом креће у додатну централизацију Универзитета, док сав свијет иде у правцу децентрализације.

- Тржимо између осталог да сви факултети имају аутономију и бољи квалитет наставе - наглашава Поповић.

Са друге стране, у Ректорату Универзитета у Бањалуци кажу да су чим је на сајту Министарства објављен преднацрт закона о високом образовању, о томе обавијестили све факултете и задужили их да доставе примједбе, које су затим упутили ресорном министарству.

 - У академској и аргументованој расправи може доћи до доброг закона. До доброг закона се не долази пријетњама и уцјенама - поручио је ректор Станко Станић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић каже да је преднацрт закона тек радна верзија и да нема потребе за жучним расправама, јер за то још није вријеме.

- Сада се само прикупљају идеје како тај преднацрт треба и може да изгледа - истиче Грујић.

Из Министарства просвјете поручују да су преднацртом закона предложена одређена рјешења која представљају реформу у области високог образовања, а све с циљем подизања квалитета високог образовања.

- То се односи на услове за оснивање високошколских установа, услове за изборе у звања наставника и сарадника, затим прецизно дефинисање врсте студија - академске и струковне, те могућност њиховог извођење на универзитету и високој школи - кажу у Министарству.

У Министарству наводе и да су овим законским рјешењем, које би Народна скупштина РС требало да разматра у форми нацрта у четвртом кварталу календарске године, нормирани заједнички и удружени студијски програми, као и начин издавања диплома. А како "Глас Српске" сазнаје овај преднацрт закона би најкасније до понедељка требало да буде пред народним посланицима.

Студенти

Предсједник Уније студената РС Боривој Обрадовић каже да су спријечени готово сви реформски покушаји студената у изради преднацрта закона.

- Тражили смо на примјер да буде смањена старосна граница са 68 на 65 година и одмах добили милион позива да то није прихватљиво - каже Обрадовић и додаје да су са друге стране многе сугестије професора уважене, а између осталог и то да о мандату декана не одлучује ректор.

Министарство

Предложена рјешења представљају реформу у области високог образовања, с циљем подизања квалитета

Витомир Поповић

Тражићемо и смјену цијелог кабинета Министарства просвјете ако преднацрт закона буде усвојен

Станко Станић

У академској и аргументованој расправи може доћи до доброг закона, а не пријетњама и уцјенама

Радослав Грујић

Није још вријеме за жучне расправе, тек је у питању радна верзија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана