Zakon koči detektive

A. J.
Zakon koči detektive

Banjaluka - Loša zakonska rješenja u RS negativno se odražavaju na razvijanje detektivske djelatnosti o čemu svjedoči činjenica da ni poslije 14 godina od usvajanja zakona ne odstoji udruženje ili komora privatnih detektiva.

Rekao je ovo u petak privatni detektiv i bivši predsjednik Detektivske komore Slovenije Janko Trivunović studentima Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci.

-  Za mladog čovjeka koji tek počinje da se bavi detektivskim poslom zakon u RS nije dobar, jer da bi neko ovdje postao detektiv mora prvo obaviti praksu kod privatnog detektiva i to godinu - ističe Trivunović.

Prema njegovim riječima, sporna stavka u zakonu je i provjera detektiva prije dodjele sertifikata, a koja se bazira na provjeri među komšijama.

- U Sloveniji je dovoljno da ste kriminalno čisti, a ovdje vas provjeravaju kod komšija i ako ne pričate s prvim susjedom nećete dobiti sertifikat - kaže Trivunović. 

Istakao je da se radi o veoma važnoj djelatnosti za društvo, jer neko ko smatra da policija ne obavlja dovoljno dobro ili brzo svoj posao ima mogućnost da se osloni na privatnog detektiva. Detektivi, dodaje, vrlo često sarađuju i sa državnim organima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana