Заједнички обиљежен свјетски дан особа са Дауновим Синдромом

Срна
Заједнички обиљежен свјетски дан особа са Дауновим Синдромом

Београд - Свјетски дан особа са Дауновим синдромом - 21. март данас су у Београду заједнички обиљежила удружења из Републике Српске и Србије - “Даун синдром центар Бањалука” и Удружење “Даун синдром Београд”.

На свечаности организованој у оквиру манифестације “Недјеља Дауновог синдрома Београд-Бањалука”, приказан је пригодан умјетнички програм, а полазници рехабилитационог програма из Бањалуке приказали су своје конобарске вјештине.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић поручио је у обраћању на манифестацији да је Представништву била част да буде дио овог сјајног пројекта у оквиру којег је добра пракса “Даун синдром центра Бањалука” пренијета у Београд.

Он је истакао да су институције Републике Српске потпуно препознале оно што ради уравник “Даун синдром центра Бањалука” Зоран Јелић, наводећи да организовање манифестације, чији је покровитељ предсједник Републике Српске, не би било могуће без подршке градских власти Београда и Бањалуке и ресорних министарстава.

“Сви заједно требамо да дамо допринос да се ови млади људи социјализују”, рекао је Цицовић.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику града Бањалука Невен Станић поручио је присутној дјеци и родитељима да чињеницама и аргументима доказују да особе са Дауновим синдромом могу да буду равноправне, самосталне и да се радно оспособљавају.

Станић је истакао да Град Бањалука у сарадњи са Центром за социјални рад, активно ради на укључивању особа са посебним потребама и инвалидитетом у разне културне и туристичке манифације, па тако и ове године у Бањалучко прољеће, које се одржава од 8. априла до 15. јуна.

“Задовљство ми је што смо овдје и имамо прилику да успоставимо сарадњу, увјерен сам и наставак сарадње између братске Републике Српске и Србије, а све у циљу унапређења статуса особа са Дауновим синдромом, да се размјене информације и направимо примјере добре праксе, да све што је добро копирамо и реализујемо наше активности”, рекао је Станић.

Предсједник Удружења “Даун синдром Београд” Марија Павловић рекла је да су родитељи у Београду одушевљени примјером рехабилитације особа са Дауновим синдромом из бањалучког центра и истакла да је за пресликавање овог модела у Београд, потребна подршка републичких и градских институција у Србији, онаква какву има њен колега Зоран Јелић у Републици Српској.

“Оно што смо ми у Београду видели за ових недељу дана је да је рехабилитација особа са Дауновим синдромом изазвала такве ефекте да су родитељи одушевљени и стекли су се услови да један овакав центар постоји и у Београду. У том смислу треба настављати даље акције повезивањем Београда и Бањалуке”, рекла је Павловићева.

Свечаности у просторијама Центра за бригу о старима, дјеци и особама са ивалидитетом на Новом Београду присуствовали су и директор Центра за социјални рад Бањалуке Ирена Јолџић и представник Кабинета министра у Влади Србије задуженог за демографију и популациону политику Србије Славице Ђукић Дејановић, као и уравник “Даун синдром центра Бањалука” Зоран Јелић и директор Центра за бригу о старима, дјеци и особама са ивалидитетом у Новом Београду Милка Миловановић-Минић.

Седмодневна манифестација “Недјеља Дауновог синдрома Београд-Бањалука”, почела је у понедјељак а реализују је Удружење “Даун синдром Београд” заједно са “Даун синдром центром Бањалука” и Центром за бригу о старима, дјеци и особама са инвалидитетом са Новог Београда.

Пројекат “Недјеља Дауновог синдром Београд-Бањалука” одржава се под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, а уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана