Zafranović: Filmom Djeca Kozare podsjetiti na strahote drugog svjetskog rata

Zafranović: Filmom Djeca Kozare podsjetiti na strahote drugog svjetskog rata 06.03.2018 11:26 | Srna

Beograd - Režiser Lordan Zafranović izrazio je nadu da će raditi film "Djeca Kozare", jer ima duboku potrebu da ukaže na strahote Drugog svjetskog rata.

"Krikom se obratiti ovoj sredini i čovječanstvu koje je zaboravilo šta je donio Drugi svjetski rat, kakvu mržnju je pobudio, kakve genocide počinio, kakva zvjerstva, a neka sila tog fašizma se ponovo javlja u Evropi", rekao je Zafranović za "Blic".


On je naglasio da strahuje i strepi da bi ponovo neki mutni tipovi mogli da uspostave nove tragedije.

"žDjeca Kozarež je jedan od najboljih scenarija koje sam imao u rukama. Arsen Diklić je napisao klasičan scenario koji bi se mogao prikazivati studentima kao primjer kako se pišu scenariji za igrani film, kako se grade likovi. Dakle, istorijski žDjeca Kozarež su priča o stradanju bez presedana", rekao je Zafranović.

Prema njegovim riječima, stradanje djece govori o najmračnijoj strani čovjeka, jer se djeca ne mogu braniti i ne razumiju te sile mraka.

Govoreći o aktuelnim srpsko-hrvatskim odnosima, Zafranović je rekao da nije analitičar i da te priče sluša u kafani u kojoj svako ima svoje mišljenje.

"Uglavnom nije mi jasno zašto bi sada trebalo stati sa analizom istorije kada je ona prisutna u svakom momentu našeg života. Zabrana nikada nije donijela dobro nego još žešću reakciju. Tako da je to politička igra", naveo je Zafranović.

On ističe da je dobro što se Srbija i Hrvatska zbližavaju. "Filmadžije su već 15 i više godina unazad napravile veliki most. Gotovo da nema filma koji nije koprodukcija", rekao je Zafranović.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica