Задругарство у РС на маргинама

Анита Јанковић
Задругарство у РС на маргинама

Бањалука - Упркос великом броју регистрованих пољопривредних задруга у Републици Српској, велики број њих је неактиван због чега је задругарство данас на маргинама.

Према анализама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, у РС је регистровано 385 пољопривредних и земљорадничких задруга, а активно је свега њих 78.

- У десет задруга је покренут ликвидациони поступак, а у 12 се води стечај, док је 226 задруга пословно неактивно - истакла је виши стручни сарадник за задругарство у Министарству пољопривреде Дрена Ђукић.

Пољопривредно задругарство у РС дјелује у складу са Законом о пољопривредним задругама из 2008. године којим је дефинисано да се имовина уписана у јавним евиденцијама као државна, односно друштвена својина с правом коришћења, управљања или располагања у корист задруге упише као својина јединица локалне самоуправе на чијој територији се те непокретности налазе. Међутим, у Српској још има задруга чија имовина није пренесена за општине и градове.

Предсједник Задружног савеза РС Рајко Кулага појашњава да је највише неактивних задруга из доба бивше Југославије и то у сјеверном дијелу Српске, на потезу од Бијељине до Новог Града и Костајнице.

- У годинама послије рата, нарочито у општинама гдје су била ратна дејства, дошло је до гашења тих задруга, али проблем је што оне никада нису брисане из судских регистара и, док њихову имовину бесправно користе правна и физичка лица, а имамо задруге које раде и немају имовину, то је велики проблем - рекао је Кулага.

Појаснио је да брисање задруга из судских регистара захтијева велики новац.

- Судови наплаћују таксе чији износи се крећу и до 5.000 КМ, а ми немамо новца да нормално функционишемо, а камоли да плаћамо таксе - рекао је Кулага и додао да има и новооснованих задруга које су формиране искључиво да добију неки грант, након чега више нису радиле.

- Тражили смо измјене и допуне закона којим би Задружном савезу било одобрено да спроводи ревизију у задругама и ако ревизор утврди да оне не раде, да их судови по службеној дужности бришу из регистара - навео је Кулага.

Он је истакао да је стање у задругарству из године у годину све лошије и због слабе заштите домаће производње, кашњења у исплати подстицаја, те присуства сиве економије.

Подстицаји

У Министарству пољопривреде истичу да ће до половине марта израдити правилник о условима и начину остваривања подстицаја за развој пољопривреде и села, када ће бити познато колико новца ће бити издвојено за све гране производње, између осталог, и за задруге у РС.

- Свих протеклих година финансиран је рад Задружног савеза па ће тако бити и ове године - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана