Забрањен увоз сардина “Сара” у РС због већег садржаја арсена

Срна
Забрањен увоз сардина “Сара” у РС због већег садржаја арсена

Бањалука - Инспекција за храну Републике Српске забранила је увоз 11.271 конзерве сардина у биљном уљу “Сара” тежине 150 грама, због повећаног садржаја арсена.

Из Инспектората Републике Српске саопштено је да су конзерве поријеклом из Индонезије, а употребљиве су до 27. јула 2023. године.

“Приликом прегледа пошиљки хране из увоза, надлежни инспектор извршио је узорковање наведене пошиљке за лабораторијску анализу ради испитивања садржаја тешких метала и хистамина. На основу резултата анализе коју је извршио Ветеринарски институт 'Др Васо Бутозан' утврђен је повећан садржај арсена, на основу чега је оцијењено да пошиљка не задовољава параметре прописане Правилником о максимално дозвољеним количинама за одређене контаминанте у храни”, наведено је у саопштењу.

Из Инспектората додају да је увозник затражио суперанализу која је извршена у Институту за јавно здравство Републике Српске, а која је потврдила резултате прве анализе.

“Утврђено је присуство арсена у количини од 3,24 микрограма по килограму, док је референтна вриједност три микрограма по килограму”, прецизирају из Инспектората.

Спорна пошиљка уништена је под надзором инспекције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана