Zabranjen uvoz automobila sa standardom nižim od Euro 5

ATV
Zabranjen uvoz automobila sa standardom nižim od Euro 5

Od prvog juna zabranjen je uvoz automobila sa standardom nižim od Euro 5. Vozila sa takvim motorima proizvodila su se do 2009. godine, što praktično znači da je onemogućen uvoz u BiH auta starijih od 10 godina. Ovo pravilo ne odnosi se na teretna vozila, pa motor Euro 4 za njihov uvoz ne predstavlja prepreku. Odluku je donijelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH.

"Ovom Odlukom se propisuju najniži tehnički zahtjevi za novoproizvedena i korištena vozila u procesima homologacije tipa vozila i homologacije pojedinačnog vozila, te za dijelove, uređaje i opremu vozila u procesu homologacije tipa. Korištenim vozilom se smatra vozilo od čijeg je prvog registrovanja prošlo najmanje tri mjeseca ili koje je prešlo put od najmanje tri hiljade kilometara," saopšteno je iz Ministarstvo transporta i komunikacija BiH.  

Ko god je naručio automobil sa Euro 4 motorom do 1. juna, ne mora da brine hoće li ostati bez njega. Uvoz u BiH je dozvoljen ukoliko postoji razumno rješenje zbog kojeg automobil nije mogao granicu preći ranije. Oni koji se bave uvozom i prodajom ovakvih vozila kažu da ne očekuju smanjenje obima posla, odnosno novo pravilo neće znatno uticati na prosječan broj uvezenih četvorotočkaša.  

"Ova zabrana neće dovesti do poskupljenja drugih automobila, odnosno automobila koji imaju veću ekološku normu, a to su Euro 5 i Euro 6. Svaki od ovih vozila ima svoje kupce i jednostavno jedni na druge ne utiču," rekao je Dražen Barišić, Auto salon "Citroen". 

BiH ima najstariji vozni park u Evropi. Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, čak 54 odsto automobila koji svakodnevno prolaze putevima stariji su od 15 godina. Bezbjednost vozača i očuvanje prirode, nisu jedini razlozi zabrane uvoza, kažu iz Privredne komore Republike Srpske. 

"Ekološka svijest je samo jedan aspekt, ja bih više dao tu ulogu bezbjednosti saobraćaja. Jednostavno, mislim da je ovo malo lobi proizvođača automobila, zato što svake godine imamo nove modele, stari modeli se izbacuju iz upotrebe. U slučaju da stari modeli ostaju tada postoji čitav niz problematike, kako i na koji način ih održavati, kako nabavljati rezervne dijelove itd," kaže Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske.

Zbog najavljene zabrane, trgovci su iskoristili kratak period da u prva ćetiri mjeseca ove godine uvezu rekordan broj starijih automobila. Podaci Uprave za indirektno oporezivanje pokazuju da je samo 10 odsto automobila uvezenih prošle godine mlađe od 10 godina.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana