Забрањен увоз аутомобила са стандардом нижим од Еуро 5

ATV
Забрањен увоз аутомобила са стандардом нижим од Еуро 5

Од првог јуна забрањен је увоз аутомобила са стандардом нижим од Еуро 5. Возила са таквим моторима производила су се до 2009. године, што практично значи да је онемогућен увоз у БиХ аута старијих од 10 година. Ово правило не односи се на теретна возила, па мотор Еуро 4 за њихов увоз не представља препреку. Одлуку је донијело Министарство транспорта и комуникација БиХ.

"Овом Одлуком се прописују најнижи технички захтјеви за новопроизведена и кориштена возила у процесима хомологације типа возила и хомологације појединачног возила, те за дијелове, уређаје и опрему возила у процесу хомологације типа. Кориштеним возилом се сматра возило од чијег је првог регистровања прошло најмање три мјесеца или које је прешло пут од најмање три хиљаде километара," саопштено је из Министарство транспорта и комуникација БиХ.  

Ко год је наручио аутомобил са Еуро 4 мотором до 1. јуна, не мора да брине хоће ли остати без њега. Увоз у БиХ је дозвољен уколико постоји разумно рјешење због којег аутомобил није могао границу прећи раније. Они који се баве увозом и продајом оваквих возила кажу да не очекују смањење обима посла, односно ново правило неће знатно утицати на просјечан број увезених четвороточкаша.  

"Ова забрана неће довести до поскупљења других аутомобила, односно аутомобила који имају већу еколошку норму, а то су Еуро 5 и Еуро 6. Сваки од ових возила има своје купце и једноставно једни на друге не утичу," рекао је Дражен Баришић, Ауто салон "Цитроен". 

БиХ има најстарији возни парк у Европи. Према подацима Завода за статистику Републике Српске, чак 54 одсто аутомобила који свакодневно пролазе путевима старији су од 15 година. Безбједност возача и очување природе, нису једини разлози забране увоза, кажу из Привредне коморе Републике Српске. 

"Еколошка свијест је само један аспект, ја бих више дао ту улогу безбједности саобраћаја. Једноставно, мислим да је ово мало лоби произвођача аутомобила, зато што сваке године имамо нове моделе, стари модели се избацују из употребе. У случају да стари модели остају тада постоји читав низ проблематике, како и на који начин их одржавати, како набављати резервне дијелове итд," каже Перо Ћорић, директор Привредне коморе Републике Српске.

Због најављене забране, трговци су искористили кратак период да у прва ћетири мјесеца ове године увезу рекордан број старијих аутомобила. Подаци Управе за индиректно опорезивање показују да је само 10 одсто аутомобила увезених прошле године млађе од 10 година.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана