Забрањен промет трупаца у Републиси Српској

Срна
Забрањен промет трупаца у Републиси Српској

Бањалука - Влада Републике Српске донијела је данас привремену мјеру забране правним лицима, предузетницима и физичким лицима да изван територије Српске врше промет трупаца, осим трупаца црног бора, ради заштите потреба привреде.

У одлуци је наведено да ће се новчаном казном од 3.000 КМ до 9.000 КМ казнити за прекршај правно лице ако врши промет трупаца, осим трупаца црног бора, изван територије Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.


Новчаном казном за прекршај ће бити кажњено одговорно лице у правном лицу од 1.000 КМ до 3.000 КМ, предузетник од 500 КМ до 1.500 КМ, а физичко лице од 300 КМ до 900 КМ.

Влада Републике Српске прихватила је информацију о активностима на пројекту "Уврштавање концепта миграција и развоја у релевантне планове, политике и активности у БиХ - Дијаспора за развој".

У саопштењу се наводи да Влада Републике Српске подржава све активности које имају за циљ даље унапређење сарадње институција Српске и агенција УН у БиХ.

Влада је опредијељена за даљи развој међусобне сарадње засноване на реалним потребама становишта и институција Републике Српске, уз уважавање већ постојећих стратешких докумената који третирају ову област, уз услов да се коментари и сугестије надлежних институција Републике, уложени у приједлог предметног текста, уваже поштујући уставне надлежности Српске.

"Влада Републике Српске инсистира на изради засебних стратешких докумената за Републику Српску и Федерацију БиХ, након чега би се створили услови за усаглашавање заједничког стратешког рјешења на нивоу БиХ, на модуларном принципу", истиче се у саопштењу.

Задужена су министарства за економске односе и регионалну сарадњу, финансија, управе и локалне самоуправе, индустрије, енергетике и рударства, за избјеглице и расељена лица, просвјете и културе, те кабинет предсједника Владе да именују представнике у Радну групу за израду стратегије Републике Српске за сарадњу са дијаспором.

Влада је задужила Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да о овом закључку информише кабинет предсједавајућег Савјета министара и Министарство за људска права и избјеглице БиХ, као и Канцеларију резидентног координатора УН у БиХ, Амбасаду Швајцарске у БиХ и Канцеларију Међународне организације за миграције у БиХ.

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о почетку активности на имплементацији циљева одрживог развоја УН у БиХ.

У саопштењу се додаје да је Влада Републике Српске посвећена постизању циљева одрживог развоја УН и њихове имплементације у стратешка документа Владе Републике.

"Влада Републике Српске сматра да је за постизање циљева одрживог развоја у БиХ прво потребно израдити засебне анализе и акционе планове за сваки ниво власти у БиХ, те након тога усагласити и дефинисати заједничку методологију за извјештавање о нивоу испуњености циљева одрживог развоја УН за БиХ", наводи се у саопштењу.

Задужено је Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да у сарадњи са Јединицом за стратешко планирање при Генералном секретаријату Владе Републике Српске и Републичким заводом за статистику изради акциони план за постизање циљева одрживог развоја у Републици Српској, а Министарство за економске односе и регионалну сарадњу задужено је да о овом закључку информише кабинет предсједавајућег Савјета министара и Канцеларију резидентног координатора УН у БиХ.

Влада Републике Српске прихватила је и информацију о успостављању Координационог центра за културну сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе у Македонији.

На данашњој сједници Влада је дала сагласност за успостављање Координационог центра, те се подсјећа да Министарство цивилних послова БиХ има само координациону улогу и не може потписивати никакве споразуме без писане сагласности ентитетских министарстава.

Министарство цивилних послова упутило је ентитетским министарствима културе допис у којем се тражи да доставе сагласност за потписивање Меморандума о разумијевању између кинеског Министарства културе и министарстава надлежних за области културе земаља централне и источне Европе.

Отварање центра планирано је 1. јануара 2018. године, с тим да Центар нема статус међународне организације. Македонија преузима на себе обавезе обезбјеђивања простора у којем ће Центар бити смјештен, као и обавезу исплате плата запосленима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана