Zabrana diploma pusta želja

Anita Janković-Rečević
Zabrana diploma pusta želja

Banjaluka - Vijest da Hrvatska više neće priznavati diplome stečene u BiH i Srbiji odjeknula je juče regionom, a nadležni u RS i BiH ističu da studenti domaćih akreditovanih visokoškolskih ustanova nemaju razloga za brigu.

U Agenciji za nauku i visoko obrazovanje Hrvatske ističu da je za nostrifikaciju diploma potrebno ispuniti nekoliko kriterijuma, od kojih je prvi da je visokoškolsku kvalifikaciju izdala akreditovana institucija, čiji je program akreditovan od nadležnog tijela te države. U hrvatskoj agenciji, kako prenose portali, tvrde da je potrebno proći i međunarodni postupak reakreditacije.

- Važna je vjerodostojnost nadležnog akreditacijskog tijela, odnosno da je ono prošlo relevantno međunarodno vrednovanje, što odnedavno nije slučaj ni s jednom nadležnom agencijom za vanjsko osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju u BiH i Srbiji - prenijeli su portali stav hrvatske Agencije za nauku i visoko obrazovanje.

Na Univerzitetu u Banjaluci ističu da su akreditovani od 2013. te da su njihove diplome priznate u cijelom svijetu. 

- Rješenje o akreditaciji donijela je Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS i na taj način je potvrđen standard kvaliteta rada Univerziteta shodno standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u evropskom prostoru visokog obrazovanja - naveli su iz banjalučkog Univerziteta i dodali da je u toku proces reakreditacije Univerziteta i studijskih programa. 

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić ističe da je ova obrazovna ustanova odavno akreditovana.

- Smatram da se radi o pritisku na neakreditovane i privatne fakultete jer je Hrvatska imala dosta primjedbi na diplome sa privatnih fakulteta iz Travnika i Brčkog, koji nisu ni bile u procesu akreditacije - rekao je Bokonjić i dodao da nije bitno da li je agencija koja izdaje akreditacije međunarodno priznata.  

Direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS Miroslav Bobrek ističe da postoje ustanove koje nisu dobile akreditaciju.

- Znamo da njihove diplome ne mogu biti priznate ni u Hrvatskoj ni u Evropi - rekao je Bobrek.

U Agenciji za razvoj visokog obrazovanja BiH ističu da dovođenje u vezu priznavanje diploma sa aktivnostima ove Agencije u okviru aplikacije za punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za kvalitet osiguranja u visokom obrazovanju (ENQA) nema nikakvog smisla i nije tačno.

- Neke evropske države uopšte nemaju agenciju za osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja ali se i pored toga diplome stečene u njihovim visokoobrazovnim ustanovama priznaju u Evropi - rekli su u ovoj agenciji.

Pomoćnih direktora Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja BiH Ranko Grahovac smatra da se ova priča odnosi na nekolicinu manjih ustanova koje nisu akreditovane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana