Заборавни насљедници подигли 25.000 КМ

Милијана Латиновић
Заборавни насљедници подигли 25.000 КМ

Бањалука - За десет мјесеци ове године 33 насљедника "заборавила" су да пријаве смрт пензионера, па су мјесецима касније подизали њихове пензије, због чега је Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске оштећен за готово 25.000 КМ.

Фонд ПИО годинама кубури са несавјесним насљедницима, чему свједочи и податак да су од јануара 2012. године до октобра ове године била 134 случаја преплате пензије због неблаговремено пријављене смрти.

Према подацима Фонда ПИО, прије пет година било је 12 случајева преплате пензије, док је за десет мјесеци 2017. године тај број готово утростручен.

У Фонду појашњавају да је обавеза породице и сродника да смрт пензионера пријаве у року од 30 дана.

- Са Министарством управе и локалне самоуправе РС потписали смо споразум о коришћењу података из матичне књиге умрлих, али и поред тога деси се да породица или сродници надлежним органима не пријаве на вријеме смрт - истакли су у Фонду ПИО и додали да је лице коме су исплаћене пензије на које није имао право обавезно да врати примљени износ.

С обзиром на то да Фонд ПИО, осим за 210.000 корисника у Српској, пензије исплаћује и за око 48.000 корисника изван РС, склопљени су споразуми о размјени података са фондовима и заводима ПИО у земљама у окружењу, а циљ је спречавање оваквих злоупотреба.

У Удружењу пензионера РС кажу да је тужно то што су људи  способни да злоупотријебе све, па чак и смрт члана породице.

- Када добијемо информацију о смрти пензионера, пријавимо то Фонду ПИО, али проблем је што ни нас не обавјештавају на вријеме и ту смо немоћни. И сам сам лично интервенисао неколико пута, али свако само личну корист гледа - рекао је предсједник Удружења Раде Ракуљ.

Социолог Иван Шијаковић каже да у народу влада мишљење да је држава нешто туђе, према чему не треба имати никакву одговорност.

- Још у турско доба држава се сматрала поробљивачем, а они који успеју да је преваре сматрали су се вреднијима од оних који је поштују. Све то имамо и данас. Морамо се навикавати на сурову борбу, која све више долази до изражаја. Улазимо у неко вучије време, где човек гледа само да нешто зграби и све више се развија похлепа међу људима. Саосећање због изгубљеног члана породице одавно је изгубљено - рекао је Шијаковић.

Помоћ Удружења

Ракуљ каже да Удружење пензионера исплаћује помоћ породици након смрти њиховог члана.

- Након смрти пензионера породица добије онолико колико ми можемо помоћи за трошкове сахране. У Бањалуци је тај износ око 500 марака, док је то у Билећи свега 100 КМ - рекао је Ракуљ.

Преплата пензије по основу смрти корисника

2012. године                 12 случајева

2013. године                 21 случај

2014. године                 27 случајева

2015. године                 25 случајева

2016. године                 16 случајева

јануар - октобар

2017. године                 33 случаја

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана