За воланом са рекордна 4,92 промила

Милијана Латиновић
За воланом са рекордна 4,92 промила

Бањалука - Возачима у Републици Српској вожња у алкохолисаном стању, нажалост, није страна, а апсолутни рекордер је један становник Новог Града који је возилом управљао са 4,92 промила алкохола у организму, што је количина која обично доводи до губитка свијести.

Иако је алкохол, уз неприлагођену брзину, један од главних узрока саобраћајних несрећа код нас, возачи, али ни пјешаци, не либе се да на улицу изађу када попију понеку чашицу више.

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС, рекордери у овој години када је ријеч о вожњи у пијаном стању имали су у организму од 3,33 грама алкохола по килограму, па до невјероватна 4,62. Према Закону о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ присутност алкохола у организму евидентира се у грамима по килограму, али како бисмо читаоцима приближили утврђене количине, податке смо прерачунали у промиле, и то методологијом коју користе саобраћајни полицајци.

Према тим подацима, рекордера са врха љествице по количини алкохола у стопу прати и возач мопеда, такође из Новог Града, који је ухваћен са 4,42 промила.

Међу рекордерима у прошлој години који су прије изласка на улицу попили коју чашицу више, највише је пјешака. На првом мјесту је пјешак из Шамца код којег је контролом утврђено да има 4,11 промила. Нешто мање попио је пјешак из Модриче, код којег су измјерена 3,52 промила.

Подаци МУП-а показују да је за осам мјесеци ове године за воланом у алкохолисаном стању ухваћено 9.688 возача, што је за 10,91 одсто мање у односу на исти период прошле године.

То се донекле може приписати строжим казнама, па сви они који за воланом буду затечени са 0,3 до 0,8 грама алкохола по килограму буду кажњени са 50 до 250 КМ. Онима који имају више од 1,5 грама алкохола саобраћајци пишу казну од 400 до 1.000 КМ, а уз то остану и без возачке дозволе на неколико мјесеци, а добију и два казнена бода.

У Агенцији за безбједност саобраћаја РС кажу да посебно забрињава чињеница да је већина контролисаних млађих возача имала више од једног промила алкохола у организму.

- Најчешће саобраћајне несреће које су проузроковали биле су слијетање с коловоза и удар пјешака. Вожња под утицајем алкохола треба да се карактерише као друштвено неприхватљиво понашање, јер доводи до губитака живота - казао је директор Агенције Милија Радовић.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић сматра да контроле возача и пјешака треба да буду још јаче.

- Нажалост, код нас се највише ракије и жестоких алкохолних пића домаће производње пије на селу, а тамо су полицијске патроле ријеткост. Сигуран сам да је много више пијаних возача него што су контроле показале - рекао је Јаћимовић.

Специјалиста ургентне медицине у Хитној помоћи Дома здравља у Требињу докторица Татјана Драпић-Јовановић истиче да алкохол у организму утиче на свијест човјека, способност расуђивања и правовремене реакције.

- У зависности од количине алкохола унесене у организам, долази до слабљења чула вида и слуха, ствара се конфузност, успоравају се све функције. У најтежим ситуацијама долази до потпуног губитка свијести - рекла је Драпић-Јовановић.

Највеће утврђене количине алкохола у организму у 2017. години

- 4,62 г/кг (4,92 промила) - возач на територији Новог Града

- 4,15 г/кг (4,42 промила) - возач мопеда на територији Новог Града

- 3,66 г/кг (3,91 промил) - возач на територији Мркоњић Града

- 3,61 г/кг (3,84 промила) - возач на територији Пелагићева

- 3,33 г/кг (3,52 промила) - возач на територији Шамца

Највеће утврђене количине алкохола у 2016. години

- 3,85 г/кг (4,11 промила) - пјешак на територији Шамца

- 3,73 г/кг (3,96 промила) - возач на територији Теслића

- 3,37 г/кг (3,58 промила) - возач на територији Мркоњић Града

- 3,33 г/кг (3,52 промила) - пјешак на територији Модриче

- 3,27 г/кг (3,48 промила) - возач на територији Пала

Степен алкохолисаности

0,3 - 0,5 промила - почетна манифестација алкохолисаности

0,5 - 1 промил - припитост

1 - 1,5 промила - лако пијанство

1,5 - 2 промила - средње пијанство

2 - 3 промила - тешко пијанство

више од 3 промила - препитост

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана