Za toplije i ljepše učionice iz kabineta predsjednika RS 600.000 KM

Danijela Stokanić
Za toplije i ljepše učionice iz kabineta predsjednika RS 600.000 KM

Banjaluka - Novom stolarijom, krovom i opremom, kao i obnovljenim mokrim čvorovima, centralnim grijanjem i prilazima uskoro će se moći pohvaliti 30 osnovnih škola u Srpskoj, jer je za ove radove iz budžeta predsjednika RS izdvojeno 600.000 KM.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika za radove proteklog mjeseca u vidu jednokratne finansijske pomoći na račune svih 30 škola uplaćeno je po 20.000 maraka. Prema riječima direktora škola pomoć je veoma značajna, jer će učenici imati mnogo bolje uslove.

Direktor Osnovne škole "Desanka Maksimović" u banjalučkom naselju Dragočaj Srđan Bogdanović istakao je da će novac biti iskorišćen za rekonstrukciju mokrih čvorova.

- Za 20.000 maraka ćemo vjerovatno moći kompletno obnoviti četiri toaleta, koji su jako lošem stanju, namijenjena đacima. Neizmjerno smo zahvalni predsjedniku RS Miloradu Dodiku. On je jedini koji je prepoznao potrebu da nam pomogne u obnovi škole u kojoj svakodnevno nastavu pohađa 484 đaka - kazao je Bogdanović.

Direktor OŠ "Vuk Karadžić" Omarska Branko Babić kaže da će ovaj novac uložiti u grijanje.

- Jedva čekam da novac legne da kupim dva kotla i počnemo sa njihovim postavljanjem kako bi đaci zimu dočekali u toplim učionicama. Trenutno ne radi nijedna peć, sreća pa su temperature još visoke za ovo doba godine - kazao je Babić.

Dodao je da je u januaru prošle godine pukla jedna peć pa su učionice zagrijavali zahvaljujući jednom kotlu, koji je isto počeo da se kvari i pitanje je samo dana kad će i ona stati.

Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" u Srpcu zahvaljujući jednokratnoj finansijskoj pomoći zamijeniće stolariju područnom odjeljenju u Nožičkom, koja je postavljena prije 30 godina. Direktor škole Slavko Dragosavljević zahvalio je predsjedniku Miloradu Dodiku na pomoći i najavio da će radovi biti izvršeni do kraja godine.

- Ova škola je godinama u lošem stanju i u nju se nije ulagalo, a postavljanjem nove stolarije ćemo u značajnoj mjeri promijeniti njen izgled - rekao je Dragosavljević.

Rukovodstvo srbačke škole je za kratko vrijeme unijelo pozitivne promjene, jer je, između ostalog, uređeno školsko dvorište, obnovljeni mokri čvorovi u centralnoj školi, a u planu je i rekonstrukcija prilaza školi i nabavka stolarije za područnu školu u Poveliču.

Neke od škola koje su dobile pomoć

* OŠ "Aleksa Šantić" Vukosavlje

* OŠ "Prva osnovna škola" Srebrenica

* OŠ "Veljko Čubrilović" Priboj

* OŠ "Sveti Sava" Foča

* OŠ "Vuk Karadžić" Višegrad

* OŠ "Kosta Todorović" Skelani

* OŠ "Nikola Tesla" Derventa

* OŠ "Ivan Goran Kovačić" Mrkonjić Grad

* OŠ "Risto Proroković" Nevesinje

* OŠ "Milan Ilić Čiča Šumadijski" Han Pijesak

* OŠ "Sveti Sava" Trnovo,

* OŠ "Jovan Dučić" Šekovići

* OŠ "Ljutica Bogdan" Kalinovik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana